Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Софиянци избраха големия синигер за символ на столицата

Софиянци избраха големия синигер за символ на столицата. В онлайн гласуване от 28 януари до 15 март 8600 души дадоха своя глас. Измежду 12 вида за победител беше избран големият синигер с 24% от гласовете. На второ място остана гугутката с 20%, а на трето – домашното врабче с 16% от вота. Конкурсът е част от проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България” на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), подкрепен и финансиран от Фондация „Америка за България”.

„Щастливи сме, че софиянци избраха един пъстър и жизнерадостен вид за символ на столицата ни. Известен още като чичопей, той е обичан от малки и големи,” коментира избора на софиянци Тея Иванова от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).“Големият синигер се среща целогодишно в града ни и може да се види през лятото в градинките и парковете, а в най-студените зимни дни може да гo привлечете с хранилка, пълна със сурови семена.”Освен че е симпатичен, големият синигер има и важна биологична роля в природата – да регулира числеността на редица видове насекоми, много от които са вредители по дърветата и другите растения. Синигерите се борят и с листоминиращия молец, който унищожава кестените.

„След като софиянци избраха птицата-символ на София, започваме подготовката на пластика, която ще бъде поставена в Южния парк. Тя ще бъде и отправната точка на маршрутите за наблюдение на птици, които ще обозначим с информационни табла. Очаквайте всичко това в началото на юни.”, допълни Тея Иванова.Целта на проекта „Вижте за първи път: летящото богатство на България” е да популяризира страната ни като дестинация за природосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.

inews.bg