Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Днес е Световният ден на водата

Световният ден на водата се празнува всяка година на 22 март, за да фокусира вниманието върху водните ресурси и важността да се полага непрекъсната грижа за тях. В България има редица проблеми по отношение на водното ни богатство. Реките са мръсни и неподдържани. Стопанисването на коритата е затруднено заради бюрократични спънки. Липсва адекватна система за контрол и превенция. Проблемите се коригират постфактум, след като се случат разрушителни бедствия. Има очевидна липса на отговорност, контрол и координация между държавните институции, които трябва да се грижат за това. Не съществува регистър на водоемите в България – държавата не знае колко водоема има, чии са, няма документи за това.С цел да алармира за тези проблеми и да приобщи хората към идеята за съхраняване и опазване на природните дадености, днес Българското каяк общество кани всички желаещи на изложба под наслов „Водата е живот – животът е хубав“. Откриването ще се състои тази вечер от 18:30 часа в градинката пред „Кристал“, срещу Военния клуб, а фотосите ще останат изложени до 31 март 2012 г.

 Изложбата представя фотографии, запечатали моменти от спускания в бърза и спокойна вода, интересни райони в България и чужбина, вълнуващи мигове от състезания и водни походи, настроенията и невероятното чувство от общуването на човека с природата, стихията и силата на водата – преживявания, които фотографът успява да улови за части от секундата. Чрез тази експозиция се надяваме хората да осъзнаят красотата и важността на водата, това, което тя ни дава, това, което ние можем да й дадем, и това, което можем да загубим, ако не я пазим.

Изложбата се организира със съдействието и подкрепата на Община София, „Веолия“, „Софийска вода“ и „Нетера“.Българското каяк общество (БКО) е сдружение, създадено с цел да развива и популяризира каяка в бързи и спокойни води, да опазва водните ресурси – реки, язовири, езера и други, и да създава условия за устойчивото им използване за водни спортове и туризъм. В него членуват над 100 почитатели на каяка от цялата страна. Организацията участва и в акции и инициативи за защита на водното богатство на България. Тя си сътрудничи успешно с Федерацията по кану каяк и с Министерството на физическото възпитание и спорта. През годините нейни членове многократно са подпомагали дейността на различни институции като органите на МВР, Община Пловдив и Община Кресна в изключително трудни ситуации на природни бедствия и във всички други случаи на нужда от специализирана екипировка и опитни гребци за спасителни и възстановителни дейности.

barometar.net