Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Претенциите на Румъния за морето били за ”Южен поток”

Участъкът от континенталното плато в Черно море, който е предмет на спора между Румъния и България, е в зоната, през която трябва да минава газопроводът „Южен поток“, съобщава румънската агенция Медиафакс, като се позова на румънски дипломатически източници.Вчера външният министър на Румъния Кристиан Дяконеску заяви, че има 17 кв. км спорна зона с България за държавната граница на териториалните води на двете страни.

Проектът „Южен поток“ е за изграждането на тръбопровод за пренос на природен газ от Русия към България през Черно море и по-нататък към Гърция, Италия и Австрия. Ако спорът бъде решен в ползва на Румъния, ще се осигурят над 50 съвместни линейни метра с континенталното плато на Турция, което е предимство чрез създаването на пряка връзка с нея в случай на завършване на проекта „Набуко“, добавя Медиафакс, цитирана от БТА. Според същите източници България е започнала вече преговори с компанията „Ексон“ за спорната зона.

Въпросният участък, който де факто е близо 300 кв. км, не бил единственият въпрос, свързан с границата с България, според мнението на Букурещ.Румъния има предвид започването на разговори с България за преизчисление на границата по Дунав, която съгласно правилата е прокарана по средата на реката. Предоговарянето се налагало, според цитираните източници, заради естествената ерозия на българския бряг. Предимството в този случай би било, че в румънския участък биха влезли повече острови.

От Външно министерство вчера заявиха, че „въпросът не представлява проблем в двустранните ни отношения“. Последният кръг – седемнадесети поред, от преговорите между двете страни бил през декември 2011 г. в София, тази година ще има в Букурещ. Посолството на Румъния у нас пък вчера вечерта излезе с изявление, че двете страни са в процес на преговори по делимитация на териториалните води, континенталния шелф и ексклузивната икономическа зона на двете страни в Черно море. „Обнадеждени сме, че ще стигнем до споразумение по пътя на преговорите между двете страни в резонно време“, пише в съобщението.