Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Яйцата поевтиняват

Поевтиняване на яйцата размер M и размер L отчита Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през последната седмица (14 – 21 март).Спадът на цените се отнася както за търговията на едро, така и за търговията на дребно.Средната цена на едро за яйцата размер M (L не се търгува на борсите) е 32 стотинки на брой. Това е понижение от 1 стотинка спрямо предходната седмица (7 – 14 март). Най-евтино са се търгували яйцата на борсата в Силистра – 27 стотинки, което е спад от 5 стотинки на седмична база, а най-скъпо – в Разград, където цената е 35 стотинки на едро т.е. няма промяна. големите търговски вериги (ГТВ) в страната средната цена на яйцата размер M е 35 стотинки на брой, а на L – 38 стотинки. Поевтиняването в различните региони е от 1 до 6 стотинки за размер M и 1 до 4 стотинки за размер L.Най-ниската цена за размер M в ГТВ е 30 стотинки – във Враца, което е спад от 5 стотинки на седмична база. Най-високата цена е в Хасково – 37 стотинки, т.е. понижение от 1 стотинка. По отношение на размер L най-евтино са се търгували яйцата в Кърджали – 35 стотинки, а най-скъпо – в Хасково и Шумен – 40 стотинки.

В малките магазини (ДТО) средната цена е 36 стотинки за размер M и 38 стотинки за размер L. Размер M са вървели най-евтино в Добрич – 33 стотинки, което е поскъпване от 2 стотинки, а най-скъпо – в Плевен – 40 стотинки, което е без промяна на седмична база.

Размер L е бил най-евтин пак в Добрич – 35 стотинки или без промяна в цената на седмична база, а най-скъпо е било в Габово – 42 стотинки или 1 стотинка поевтиняване.При агнешкото месо има поевтиняване на едро, но леко поскъпване на дребно. На едро средната цена е 12,55 лева за килограм, което е с 4 стотинки по-евтино на седмична база. Поевтиняване реално има в две области – 60 стотинки за Добрич и 15 стотинки за Варна.На дребно в големите вериги цената на цялото агне е 13,81 лева за килограм, а в малките магазини – 12,99 лева за килограм. Само в Бургас има поевтиняване на дребно при ГТВ – 4 стотинки, а при малките магазини средното поевтиняване е 9 стотинки.

cross.bg