Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Делян Добрев: Решението за АЕЦ „Белене“ е окончателно

Решението за АЕЦ „Белене“ е окончателно и предвид обстоятелствата се налага да го вземем. Ще работим в посока да построим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.Според него атомна централа в Белене няма да има, освен ако някое друго правителство не реши нещо друго. Ако тройната коалиция и тези, които управляваха, искаха да има АЕЦ „Белене“, досега щяха да са я направили, подчерта Делян Добрев.По думите му седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде монтиран, но ще отнеме поне няколко години.  Завършването на този проект се отлага във времето с 3-4, може би 5 години. Ако започнем сега, евентуално 2021-2022 година бихме имали седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, коментира той.

Над 1 милиард 300 милиона лева са платените до момента пари, като по-голямата част са отишли за това да се разруши и продаде всичко, което е имало на ядрената площадка.Същевременно бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че решението на правителството за отказ от АЕЦ „Белене“ е съвсем логично по БНР.

За площадката в Белене всички опции биха останали отволени, смята още той. Според него няма да е коректно да коментира информация на правителстовото, но каза, че трябва да е ясно, че не е имало сделка за Белене.“Нещата до момента, когато аз бях в правителството, не изглеждаха много добре. Какво се е случило от моята оставка насам, не мога да гадая, но очевидно са се случили неща, които са наклонили везните в посока на това решение“, каза Трайков.“В този смисъл си мисля, че всички усилия са си заслужавали. Поздравявам правителството и министър-председателя за това решение. Има начин как от цялата тази ситуация България да излезе с полза. Има начин и всичко да се обърка.

Отговорността оттук нататък на тези, които участват в преговорите и в организацията на проектите, е изключително голяма“, добави Трайков.Бившият енергиен министър подчерта, че какъвто и да е докладът на HSBC, неговите изводи са функция от това какво се договаря между двете страни.“Чух от премиера, който цитираше 10-12% лихва на кредита, който са предложили руснаците. По мое време, когато аз водех преговорите, ставаше дума за много по-малък процент, но дори и тогава той не беше ясно предложен от руските партньори, не беше договорен, не излизаха сметките“, обобщи още Трайков.Диалогът с Русия трябва да се води винаги на равноправна основна и това винаги е бил моят подход, добави още бившият енергиен министър.

http://inews.bg