Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Германия отказва повече компенсации на Гърция за Втората световна война

Въпросът за германските военни репарации за Гърция вече не стои, се казва в декларация на германското външно министерство, цитирана от гръцката агенция АНА-МПА и MediapoolГермания признава вината си за Втората световна война и дълбоко съжалява за мъката от причинените жертви. Това е валидно и за германската окупация на Гърция. От края на Втората световна война Германия е изплатила в рамките на споразумението от 1946 г. компенсации на Гърция и е оказала помощ на страната при нейното възстановяване, се казва в документа.

В заключение в декларацията се изтъква, че шестдесет и пет години след края на Втората световна война и след десетилетия на мирно, изпълнено с доверие сътрудничество на Германия с Гърция и тесни отношения в рамките на НАТО и ЕС,компенсациите от гледна точка на федералното правителство вече не представляват въпрос.Документът предизвика остри реакции в Атина. Ветеранът от войната Манолис Глезос окачестви декларацията, като „несъвместима с историческата реалност, лъжлива и будеща гняв“. Престъпленията срещу човечеството нямат давност, заяви той.Лидерът на националистическата партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис заяви, че въпросът за германските компенсации винаги ще бъде поставян, за да има морална реабилитация за несправедливо избитите от нацистите, които днес някои защитават.

В началото на февруари Международният съд в Хага се произнесе в полза на Германия срещу решението на италиански съд в защита на Гърция и по-специално на потомците на жертвите от нацисткото клане в гръцкото селище Дистомо, Централна Гърция, през Втората световна война. Съдът наложи на Италия да гарантира, че ще бъдат отменени всички съдебни решения, които противоречат на принципа на екстериториалността.Решението на съда прекратява окончателно спора, свързан с изпълнението на съдебните решения за жертвите от Дистомо на италианска територия.

Колективната вина на Германия за нацисткото насилие влезе в дневния ред на трудния гръцко-германски диалог относно управлението на икономическата криза, след като правителството в Атина реши да се обърне към Хага за германските компенсации относно клането в Дистомо.Двайсет и осем депутати от гръцката социалистическа партия, консервативната Нова демокрация, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА и независими депутати,излязоха с предложение парламентът да обсъди въпроса за германския окупационен заем, предоставен принудително от Гърция на Германия по време на военната окупация между 1941 г. и 1945 г.. Смята се, че по този заем Германия дължи на Гърция между 70 и 95 млрд. евро. Заемът не попада в репарациите за щетите, причинени от Германия на страните, окупирани по време на Втората световна война.След като преди две години Гърция подписа споразумението с европейската тройка кредитори Германия постави условие тя да няма право да претендира за други германски задължения към нея.

http://world.actualno.com