Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Увеличава се броят на българските граждани с невалидни документи за самоличност

Броят на българските граждани с невалидни документи за самоличност се увеличава, съобщиха от пресцентъра на МВР. По данни на дирекция „Български документи за самоличност” за 2010 г. броят на невалидните лични карти е бил 33 311, за 2011 – 39 785. Само за януари т.г. той е 39 785, за февруари – 29 982, а за март – 16 922. Административната санкция е в размер от 20 до 150 лева. От дирекцията уточняват, че след подаване на заявлението за издаване на лична карта със заплатена такса за обикновена услуга, гражданите ще получат новия си документ в срок до 30 дни след приемане на заявлението.Според информацията на дирекцията пред гишетата на звената “Български документи за самоличност” няма опашки и напрежение, служителите обслужват гражданите максимално бързо. Това е повод отново да приканят хората, чиито лични документи са вече невалидни или срокът им изтича, да се възползват. От дирекцията напомнят, че столичните звена БДС работят от 08.30 до 17.30 часа без прекъсване от понеделник до петък. Приемат се заявления за обикновена и бърза услуга – за лична карта и паспорт, и обикновена услуга за свидетелство за управление на МПС (само за подмяна, в случай на изтичане срока на валидност).
Всеки български гражданин следва да подадете заявление за подмяна на изтичаща лична карта в срок до 30 дни от датата на изтичане на нейната валидност.

– Всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта. В противен случай се налага административна санкция (глоба) в размер – от 20 до 150 лв. на родител, настойник или попечител.

– В тримесечен срок след изтичане на срока на валидност на паспорта, следва документът да бъде върнат. Не е задължително подаване на заявление за издаване на нов паспорт.

focus-radio.net