Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ректор поиска: Да строим нов Студентски град

Има подходящ терен около Лозен за построяването на нов Студентски град чрез средства от оперативните програми или чрез публично-частно партньорство, заяви председателят на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Ваньо Митев, който е и ректор на Медицинския университет в София.Той ще представи своето предложение на заседанието на Съвета на ректорите, което ще се състои на 5 април в УНСС. Проф. Митев уточни пред БТА, че не е обсъждал предложението със своите колеги в ръководството на Съвета на ректорите.По думите му главният архитект на София Петър Диков, заедно с други специалисти, трябва да обсъдят къде има и друг подходящ терен за построяването на нов Студентски град.“Този, който строи, трябва да плати цената на земята, която ще ползва, както и да се установи колко ще струват блоковете за студентските общежития и след колко години ще могат да останат изцяло за държавата или за общината, коментира проф. Ваньо Митев.Според него Столичната община може да намери и друг подходящ терен, който да е толкова голям, за да побере сегашните 51 блокове с общежитията от Студентския град.На новия терен може да се построят и още нови блокове чрез публично-частно партньорство, смята председателят на Съвета на ректорите.

Когато при мен, като ректор на Медицинския университет, идват за сключване на договори за обучение на чужди студенти, първото, за което питат е свързано със студентските общежития“, посочи ректорът.

Това е изключително успешен бизнес и много предприемачи биха вложили парите си в такава инвестиция, която гарантира 100 процента, че няма да има загуби, коментира проф. Ваньо Митев.Той прогнозира, че цените в новите общежития ще са малко по-високи от сегашните, но ще са приемливи в сравнение с цените на квартирите от свободния наем.На заседанието на Съвета на ректорите в четвъртък ще бъде обсъдена и декларация с мерки за подобряване на обществения ред в Студентския град и в общежитията.По думите на проф. Митев в нея ще бъде включен и въпросът за вечерния час, „който толкова много уплаши студентите“.Ректорът обясни, че под вечерен час трябва да се разбира, че ако в 22.00 ч. се заключат студентските общежития, на този, който се върне по-късно, трябва да му отвори портиерът на блока.

„Служителят трябва да провери дали съответният студент живее в това общежитие, а ако е във видимо неадекватно състояние, няма да бъде пуснат да влезе“, уточни идеята ректорът на Медицинския университет.Според него купони и шум не трябва да има въобще в студентските общежития, защото те не са място за веселба.В заключение той обяви, че има само две решения, които могат да решат наболелите въпроси в Студентски град.Първото е да се закрият всички заведения в Студентски град, „но не виждам как ще стане това, тъй като хората, които ги държат, имат достатъчно мощни лостове“, коментира председателят на Съвета на ректорите.Той добави, че втората мярка е за изграждането на ново студентско градче.

http://www.dnes.bg