Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Гърция: Българските заплати няма да ни спасят

Намаляването на заплатите, наложено на гърците от две години като мярка за справяне с дълговата криза, не разрешава проблема за конкурентоспособността, заяви министърът на финансите Филипос Сахинидис.“Мисля, че намаляването на заплатите, така че да достигнем до тези в България, няма да реши проблема на страната, тъй като, ако въпросът бе толкова прост, то България щеше да е решила проблемите си“, каза министърът в интервю за частната телевизия „Мега“, цитиран от АФП и БГНЕС.Възнагражденията в България са сред най-ниските в Европейския съюз. В Гърция заплатите и пенсиите бяха намалени с между 25 до 40% през последните години. Това е част от драконовските мерки за икономии, изисквани от тройката кредитори на Гърция – ЕС, ЕЦБ и МВФ, в замяна на спасителен заем, с който Гърция да избегне фалит.

Преди да бъде назначен на поста министър на финансите след Евангелос Венизелос (който бе избран да оглави социалистическата партия ПАСОК), Сахинидис бе държавен секретар в министерството на финансите. Той припомни, че България е изправена пред голяма безработица и че среща трудности да привлече инвеститори, въпреки ниските си заплати.“Друг пример е Испания, където минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция. Това обаче не е помогнало да се реши проблема с безработицата в Испания. Така че теорията, според която решение на проблема за конкуретоспособността е основно намаляването на заплатите, не отговаря на реалността“, подчерта министърът. Испания има един от най-високите ръстове на безработицата сред страните от ЕС – 22.85% от активното население в края на 2011г.

„Намаляването на заплатите трябва да се разглежда в рамките на комплекс от мерки, които да се предприемат за възстановяване на конкурентоспособността“, добави Сахинидис.Самоубийството на 77-годишен пенсиониран аптекар стана повод за митинг в Атина снощи, на който се събраха около 1 500 души. Той обяснявал на хората, че не може да живее с пенсията си, след това извадил пистолет и се застрелял в главата. До тялото му била открита бележка, в която обвинявал за своите несгоди правителството и дълговата криза.До вечерта по дървото, под което се застреля пенсионерът, бяха закачени множество бележки, на някои от които пишеше: „Това не бе самоубийство, а убийство“ и „Жестоките мерки за икономии убиват народа“.

standart.bg