Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

До 20 април работим за правителството

До утре (20 април) работим, за да си платим данъците през 2012 г., т.е. утре спираме да работим за правителството и започваме да работим за себе си. С други думи, на 20 април държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. По света датата, когато хората става свободни от правителството, е известна като Tax Freedom Day (ден, свободен от данъци – бел. ред.). Това става ясно от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран отEcon.bg. ИПИ всяка година представя на публиката подобни изчисления.В България традиционно денят на свобода от правителството се пада през май, като по-ранното му настъпване през последните 3-4 години се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след рекордната 2008 г. и появата на бюджетен дефицит, коментират от ИПИ. Или държавата уж изземва по-малко, но всъщност пак харчи както преди – за сметка на натрупани резерви и нови дълговеАко продължим със символичната сметка, то от 20-ти до 25-ти април са дните, в които данъкоплатците би трябвало да работят допълнително за държавата, за да покрият и дефицита през 2012 г. Тези пет дни рано или късно ще бъдат отработени в полза на държаватаПрез 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2012). Следователно през 2012 г. са необходими 111 дни, за да се изработят предвидените 24,8 млрд. лв. приходи в бюджета. Взет е под внимание и фактът, че 2012 г. е високосна година, което означава един допълнителен ден за работа и попълване на хазната.

Какво означава това за българите?

Всичко представено тук са средни стойности, които носят малко информация за всеки отделен човек. Данъчната тежест в България е различна за отделните хора, като основното бреме пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци – те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, т.е. пълнят хазната с ДДС и акцизи. За тези българи, които работят и могат да бъдат определени като „средна класа”, денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна, за българите, които не работят или просто работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано.

Правителството ли е причината за по-ранния Ден на свобода?

Фокусът върху приходите в хазната носи донякъде лъжливо чувство за повече свобода. Покрай кризата сериозно пострадаха приходите от ДДС и акцизи, както и от корпоративни данъци, което допълнително измести датата по-рано. Единствено приходите от данъците върху труда (подоходен данък и осигуровки) се задържаха сравнително стабилни.Така или иначе, ако се абстрахираме от приходите и се вгледаме в данъчните ставки, картината е друга – запазване на основни данъци като ДДС, корпоративен и подоходен данъци, но покачване на социални осигуровки и минимални осигурителни прагове, покачване на акцизи и имуществени данъци, въвеждане на нови данъци (туристически и върху застрахователните премии), както и сериозно квази данъчно бреме.Всичко това показва, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата си, често за сметка на другите, които се разсейват и не плащат. И все пак, всеки български гражданин пълни хазната по един или друг начин.

http://inews.bg