Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Усмихваме ли се еднакво?

В ХХІ-ви век светът се развива, науката напредва, а учените развенчават все повече приети за верни теории в естествознанието. Последната поставена под съмнение е хипотезата на Чарлз Дарвин за човешките мимики.Причината за това е, че изследователите са установили, че азиатците възприемат мимиките по различен начин от европейците. Работата им е публикувана в списанието Proceedings of the National Academies of Science.В проучването изследователите използвали компютърен модел на човешко лице – съответно на европеец и азиатец, за да създадат библиотека с различни лицеви изображения. Виртуалните лица се формирали чрез повдигане или отпускане на ъглите на устата, разширяване или свиване на очите и други подобни техники в различни комбинации.Общо били създадени 4800 компютърни модела мимики. По команда на учените трябвало да се избере един тип емоция, която да изрази дадено лице, от шестте състояния, определени от Дарвин – радост, изненада, страх, отвращение, гняв и тъга. След това определили интензивността на емоциите по десетобалната система.Доброволците в експеримента били разделени в две групи – първите 15 души били скорошни имигранти от Източна Азия, като авторите са избрали само тези, които са имали минимум контакти със Запада. Втората контролна група била съставена от хора от европоидната раса.

Според учените, ако емоциите са универсални, то на едно и също изражение на лицето, изследваните субекти би трябвало да припишат една и съща емоция. Това обаче се наблюдавало само в контролната група, представлявана от бялата раса. За сведение 4800-те лица в експеримента били разделени в общо 6 групи.

В азиатската група имало консенсус само за една характеристика – усмивката, която означавала радост за всички. На останалата част от лицевите изражения азиатците приписват различни емоции. Какви мимики правят двете раси може да видите тук. Това според авторите доказва, че теорията на Дарвин не отразява базовите емоции, характерни за монголоидната раса.В книгата си „За изразяването на емоциите при човека и животните“ Чарлз Дарвин се базира на факта, че всички хора чувстват еднакви емоции, припомня Lenta.ru. Ако емоциите наистина са културни черти, то те неизбежно щяха да се разпръснат в различните култури и усмивката за едни, не би означавала нещо различно за други.Но тъй като това не е така, според Дарвин мимиката е вродена, а не придобита характеристика на човека. Резултатите от новото изследване показват, че може би културата играе малко по-важна роля във възприемането на израженията на лицето, отколкото са смятали основоположниците на теориите за еволюцията, а и по-голямата част от съвременните учени.

http://inews.bg/