Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

„Златни пясъци“ и „Св.Св.Константин и Елена“ стават национални курорти

Министърът на икономиката Делян Добрев се е ангажирал варненските курорти „Златни пясъци“ и „Св.Св.Константин и Елена“ да придобият статут на национални. Това съобщи на пресконференция днес кметът на морската столица Кирил Йорданов.По думите му това ще реши въпроси, като противопожарната и полицейска охрана, които ще се поемат от държавните органи. В момента годишното финансиране на тази дейност от Община Варна възлиза на 200 000 лева.Кирил Йорданов каза още, че туристическият бранш не е съгласен със срока на инспектиране на басейните – 30 април, тъй като на практика сезона започва след 24 май.

В защита на заповедта за проверка на съоръженията кметът посочи, че срокът е определен в нормативната уредба, а не е произволен. Йорданов изтъкна, че е поискана промяна в нормативната уредба от министъра на икономиката. Според кметът тя трябва да бъда по-гъвкава и веднъж издадено разрешение за разкриване на басейн да има валидност минимум една година, защото сред съоръженията има и такива, които работят целогодишно. Относно промяната в законовата уредба предстои среща в София. По време на срещата с министъра на икономика е предложено и създаване на Национална база информация за басейните по области. Последващият контрол и безопасност на съоръженията трябва да бъде отговорност на собствениците, които периодически да удостоверяват безопасността, чрез отговорни юридически лица, каза още Йорданов.

Министър Делян Добрев е поел ангажимент и при изработване на условията за съдържание на рекламата на българския туризъм да бъдат включени варненски тематики на национално значими обекти от морската столица. България дава сериозни средства за рекламиране на родния туризъм в телевизионните канали Animal Planet, Dсiscovery, Evronews и Evrosport, уточни Йорданов. Круизният туризъм се разширява, като дестинация на круизни кораби Варна има готовност да изнесе на пристанището туристически информационен център. Премиерът Бойко Борисов се е ангажирал да бъде финансирано с 90 000 евро таз годишното пътуване на „Калиакра“. На срещата е засегнат и въпроса за облекчаване на издаването на визи на руснаци и украинци.

dnesplus.bg