Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Валентина Софрониева: Получавам нужната подкрепа от колегите-съветници и общинската администрация

Председателката на комисията по Собственост и стопанство в Общински съвет Варна е родена в София. Работила е в Община Варна като главен юристконсулт и директор на  правна дирекция. След това е адвокат – довереник на Общински съвет Варна, а на последния местен вот бе избрана за общински съветник от ПП ГЕРБ.  Г-жа Софрониева е член на  Варненската адвокатска колегия. Омъжена, с три деца.

Г-жо Софрониева, кои са по-важните решения, които бяха взети на последните заседания на ПК по „Собственост и стопанство”?

Едно от най-важните решения, които взехме през изминалия месец е предоставяне на безвъзмездно право на управление на Математическата  гимназия на многофункционалната им сграда. Другото решение, което е във връзка с горното е определяне на реда за ползване на общата учебна сграда от ОУ „Захари Стоянов” и Математическата гимназия, тъй като е известно, че имаше напрежение между двете училища. Мисля, че тези два проекта за решение ще уточнят проблемите между учебните заведения. Друго решение, което е важно и което се взе е за предоставяне на безвъзмездно право на ползване на паркинга на МБАЛ „Св. Анна“. Подобно предложение от Университетска болница „Св. Марина“ ще се гледа на комисията по Собственост и стопанство днес 15 май, за предоставяне на безвъзмездно право на ползване на техния паркинг, който е общински. Тези две предложения идват от дружествата и все още нямаме предложение на кмета. На комисията ще се реши по какъв начин те ще бъдат внесени като проекто-решения в дневния ред на предстоящата сесия. Изключително важно беше, че през целия период от един месец ние приемахме годишните финансови отчети, баланси, отчет за приходи и разходи за 2011 г. на общинските дружества. С изключителна гордост мога да заявя, че това се прави толкова рано за първи път, тъй като от миналия Общински съвет имахме пример как тези отчети и доклади на дружествата се гледат през месеците юни, юли, а сега изключително стегнато минаха по-рано и съм много доволна от този факт и свършената работа. Друго важно решение, което взе Общинския съвет е за предоставяне на четири етажа от Денталния център на Община Варна. Там предстои да бъде  разположена Дирекцията по местни данъци, което ще улесни администрацията и гражданите. Важно решение, което беше взето на комисии и предстои да бъде препотвърдено, е за разширяване на гробищния парк „Тополи” и мисля, че общинските съветници изключително отговорно подходиха при решаването на този важен въпрос.

Какви новини има около общинските фирми „Общинска охранителна фирма”, „Жилфонд” и „Дезинфекционна станция”,  можете ли да ни кажете нещо във връзка с тях?

Има две предложения на кмета на Община Варна Кирил Йорданов. Едното е за обявяване на ликвидация на трите дружества, другото предложение е да бъдат създадени общински предприятия с такъв вид дейност. Тези проекти за решения ще бъдат взети на съвместна  комисия между  „Собственост и стопанство”, „Правна комисия”  и  „Финанси и бюджет” и по начина по-който бъдат взети решенията ще бъдат внесени като проекти за решения  на Общинския съвет. Първо ще изслушаме управителите на дружествата, ще им прегледаме отчетите, освен за миналата година и към първи май, ние сме ги уведомили за това и трите комисии, а след това и Общинският съвет ще вземат решението по двете предложения на кмета.

Лесно ли се ръководи комисията по „Собственост и стопанство” и как работите с общинската администрация?

Ще започна с втората част на въпроса, тъй като тя е изключително важна- комуникацията с общинската администрация. Аз мисля, че в това отношение нямам проблем – имам изключително добра комуникация с дирекцията „Собственост и стопанство” и с други дирекции, които имат отношение към моята комисия. Имам добри отношения и с управителите на общинските фирми, така че това до някъде помага в работата. Дали е трудно да се ръководи такава комисия – естествено, че не е лесно, но искам да благодаря  на всички общински съветници от всички представени политически групи в Общинския съвет за тяхната невероятна подкрепа, за сериозното им отношение към комисията. Това много помага в работата.

въпросите зададе Иво Югов

barometar.net