Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Екзекуция по погрешка в САЩ

Днес стана ясно, че в американският щат Тексас Карлос де Луна е бил обвинен в престъпление и след това екзекутиран по погрешка през далечната 1989 г. Оказва се, че той е бил точно копие на извършителя със същото първо име и случайно е попаднал в неподходящия час на неподходящото място, съобщи Yahoo.Професорът по право Джеймс Лейбман уточни, че става въпрос за такава прилика, че дори близките на Карлос не са забелязали разликата между двамата души. Де Луна е бил екзекутиран, благодарение на свидетелски показание на очевидец, вместо да бъде оправдан, поради липса на доказателства.Лейбман, заедно с 5 негови студенти, прекарали почти 5 години в обсъждане и преразглеждане на нелепия случай и смятат, че той е „емблематичен“ за провала на съдебната система.

Професорът сподели, че е намерил „няколко пропуска, пропуснати ключови моменти и възможности, които позволяват на властите да преследват Карлос де Луна за убийството, въпреки уликите, които не само не го свързват с престъплението, но които свързват неговия „близнак“ Карлос Ернандес.Случката се развива през февруари 1983 г., когато Сандра Лопез, самотна майка, е била манушкана на бензиностанция, където е работила. След 40 минути „погрешният“ Карлос е бил арестуван недалече от местопрестъплението.

Парадоксът в ситуацията се състои в това, че де Луна бил припознат от очевидец, който твърдял, че извършителят е бил брадат със сива тениска, а в този ден той бил гладко избръснат с бяла блуза. Де Луна тръгнал да бяга от полицията, защото в този момент той е бил пиян и с условна присъда за друго провинение.Карлос де Луна се оправдал с думите „Аз не съм го направил, но знам кой е“, като казал, че е видял Карлос Ернандес да влиза в бензиностанцията минути преди нападението.До последния си ден, в който умира от цироза на черният дроб в затвора, Ернандес многократно признава за убийството на Сандра Лопез.

http://inews.bg/