Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Спортният клуб за хора с увреждания „Варна 2010” убедително победи украинския отбор „Одеса Баскет“

С краен резултат 50 на 26 в полза на спортния клуб за хора с увреждания „Варна 2010”, завърши проведената днес  приятелска среща по баскетбол в инвалидни колички  в зала „Христо Борисов”. Варненци убедително победиха колегите си от украинския отбор „Одеса Баскет“ като демонстрираха силно присъствие на духа, желание и воля за победа.  Срещата откри роклегендата Джон Лоутън, който присъства във Варна по покана на общинския съветник и мениджър на „Гранд Хотел Варна”  Иван Портних. Легендарният вокалист на група „Юрая Хийп“ хвърли първата топка в срещата и откри мача.  Събитието уважиха  още областният управител на Варна Данчо Симеонов, председателят на общинския съвет Николай Апостолов, общинските съветници от ПП ГЕРБ Юлияна Боева, Иван Луков и директорът на „Спортна зала” Симеон Варчев.

Капитан на украинския отбор е Максим Кирилов, а старши треньор на българите е Гани Василев. Със своята изключителна и много близка до професионалната игра се отличи 17-годишният младеж Пламен Михайлов, който показа  завидна физическа подготовка и спортен хъс. Младият талант вкара повечето от кошовете в играта, като се впускаше за всяка топка. Той беше дигателят, задвижващ механизма на варненския отбор, който още в първите минути  поведе с  10:4. Краят на първата част приключи с резултат 14:6, като отборът на „Варна 2010”  рядко пропускаше и залагаше на атаките в играта. Още в започването на втората част отборът вкара 2 точки като поведе с 16:6. Украинският тим  се опита да изравни резултата. Техните играчи също бяха добре подготвени, но въпреки това втората част на мача завърши с убедителното 29:10 в полза на варненци. В зала „Христо Борисов” бяха дошли близки и приятели на българските момчета, които ги подкрепяха през цялото време, скандирайки :„Варна” и „Българи юнаци“

Третата част започна с резултат 29:10, тогава  украинският отбор вкара своята първа жена, през четвъртата част на играта жените в „Одеса Баскет“ вече бяха 2. Те не бяха добре подготвени колкото  мъжете, но въпреки това не отстъпиха в мача и играха  наравно с останалите. По време на цялата среща  бъларският  отбор водеше в точките, като крайният  съдийски сигнал закова резултата на 55:26 в полза на „Варна 2010”.

Страстно своя отбор подкрепяше и председателят на клуба Жельо Желев, като даваше наставления на момчетата. Играта, подобно на всеки спорт беше изпълнена със спорни моменти, нарушения, фалове, момчетата по нищо не отстъпваха на професионалните играчи. Никой от присъстващите на гледаше на състезателите като на по-различни хора – напротив публиката беше съпричастна със случващото се на терена и в залата се усещаше  хъсът и воля за победа. На тази среща момчетата не победиха само в играта, те победиха чувството да си различен. На 20 юни двата отбора ще играят ответна среща в Одеса, а през юли, „Варна 2010“ и „Одеса баскет“ ще участват на международен турнир в Румъния.

Деница Герчева

barometar.net