Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Богата паралелна програма на XX международен театрален фестивал „Варненско лято“

Откриването на фестивала е на 1 юни от 21 ч. във Фестивален и конгресен център – Варна със специален концерт. За да поздрави фестивала и неговите зрители, актьорът и музикант Стефан Вълдобрев събира отново звездната формация ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ – Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов-Еко, Стоян Янкулов-Стунджи и Елица Тодорова. Към тях специално за фестивалния юбилей се присъединяват Варненски камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев и джазменът Анатолий Вапиров. Те ще изпълнят хитове от поп албумите на Стефан Вълдобрев и парчета от неговата филмова и театрална музика. Събитието се осъществява съвместно със Салон на изкуствата.

Концертната програма на фестивала ще продължи с една от най-успешните български джаз формации: JP 3 –  Жив кo Петров, Веселин Веселинов-Еко и Димитър Семов. На 5 юни от 21 ч. в Градската художествена галерия те ще представят най-новия си албум „It ‘ s A Dream „. До тях ще свирят струнен квартет в състав Пламена Жекова и Венелин Траянов – цигулка,  Валентин Геров – виола и Христо Танев –  виолончело.

На 8 юни в 21 ч. в Археологическия музей Славчо Николов от Б.Т.Р., Венко Поромански – бивш барабанист на група „Те“ заедно с актьорите-музиканти Дони и Коцето-Калки ще отведат зрителите в света на легендарните „Бийтълс“ и техните евъргрийни, изпълнени по нов начин от Акустик Бийтълс Проджект.

МТФ „Варненско лято” продължава традицията да представя филми, посветени на световни лидери в театъра и танца. Съвместно с фестивал а за американско независимо кино So Independent на 6 юни от 15 ч . в ъв Фестивален и конгресен център – Варна ще се представи документалния т филм „Марина Абрамович. Артистът присъства“ на режисьора Матю Бейкър, продукция на Show of Force и HBO. Той навлиза в света на един от най-значимите артисти на нашето време – скандалната Марина Абрамович и проследява процеса на подготвяне на мащабната изложба в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, която се превърна в едно от най-горещите събития в арт света за последните години.

Фестивалът е подготвил приятни театрални срещи и емоции и за най-малките зрители. На 1 юни от 11 ч. заедно с Куклен театър – Варна той ще им отправи театрално-музикален поздрав по случай световния Ден на детето с „Островът на песните“ – мюз и къл, създаден специално за театъра от Борис Карадимчев. Кукленият театър ще създаде и лятно театрално преживяване под открито небе с мултимедийния авторски спектакъл на Боян Иванов и Татяна Соколова „Девет и нещо“.

На 2 юни ще гостува „Любовта към трите портокала“ – вен е цианска комедийна класика за деца и възрастни от Карло Гоци в постановка на Сливенския куклен театър, режисьор Бисерка Колевска.  Детската програма продължава и с «Храброто куче» на Нов Български Университет.

Учебен театър – НАТФИЗ гостува с две постановки с участието на едни от най-младите нови български театрални таланти: „Заболяването „Младост“, реж. Пламен Марков, копродукция със Сливенския театър и «Мъртви души» по Н. В. Гогол – дипломен спектакъл на младия режисьор Тея Сугарева.

В рамките на фестивала новооткритата книжарница Public отваря специален щанд за театрална литература. На 5 юни от 11.00 ч. селекционерът на фестивала, Венета Бойчева ще представи три от най-новите български книги за театър.

Фестивалната програма продължава с интензи в ни работни срещи и кръгли маси по актуални теми , както и с международна конференция «Срещу какво се бунтува съвременният театър».

barometar.net