Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Прекарваме средно 16 часа седмично в интернет

Българите прекарват 16 часа седмично в интернет, което превръща медиата във втората най-популярна след телевизията (23.2 часа седмично). Радиото (11.7 часа), вестниците (4.1 часа) и списанията (3.7 часа) изостават назад. В европейски мащаб интернет потреблението на седмична база е 14.8 часа, повече от час по-малко спрямо България. Това показват резултатите от общоевропейско проучване „Mediascope Европа 2012″, превърнало се за рекламната индустрия в основен източник на информация за медиа потреблението. Те бяха представени лично от Алисън Фена, вицепрезидент „Проучвания и маркетинг“ на IAB Европа на закрито заседание на Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (IAB България).

Също както и на останалите пазари, споделеното медиа потребление е основна характеристика за използването на медиите. В България 36% от мъжете и 38% от жените използват Интернет докато гледат телевизия. Възрастовата група, която прекарва най-голям процент от времето си в Интернет, докато гледа телевизия е тази от 16 до 24 години – 48%.Влиянието на Интернет в България е силно. 51% от Интернет потребителите в национален мащаб споделят, че Интернет им помага да избират по-добрите продукти и услуги, докато за 72% Интернет е начин да поддържат връзка с приятели и роднини. Интересен факт за България е, че 37% от потребителите споделят, че интернет им помага да управляват здравето си.

Жанет Найденова, председател на IAB България, сподели: „За първи път в историята на дигиталния бизнес в България, българските рекламодатели и маркетолозите имат възможността да използват резултатите от независимо европейско изследване на тенденците за промяната в потреблението на медиите, еволюцията на консумацията на съдържание от телевизия и Интернет, онлайн активности, пенетрация на мобилни и смартфони, мобилна активност, електронна търговия, взаимодействието между дигиталните потребители и брандинга в Интернет, което да ги подпомогне при създаването на техните успешни стратегии за развитие на бизнеса и марките. За първи път имаме сравнителни данни (бенчмарк) за България спрямо европейските пазари.“Проучването покрива целия спектър на използването на различни медии – от радио и ТВ, през преса и списания, до интернет, включително чрез компютри, мобилни устройства, таблети и конзоли. За България онлайн проучването е изпълнено от Global Park/ GMI при 1000 респондента, а омнибус изследването офлайн е извършено от TNS с 500 респондента.

DarikNews.bg