Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Семеен спонсор – омръзнало ли ви е да сте такъв?

Парите са доста важна тема за почти всяко семейство. Ако и вие имате такова и в тези трудни времена сте късметлия „с добра финансова платформа“, може би вече сте се превърнал в нещо като семеен спонсор.Според американско проучване в 36% от семействата един от членове не работи или с други думи лентяйства и разчита на доходите на своята половинка.Доходите ви могат да изтичат неусетно и за подпомагане на вашите пораснали деца, затруднени братя и сестри или родители-пенсионери.Ако нямате нищо против върху вашите плещи (и доходи) да се крепи цялата фамилия, темата не е подходяща за вас. Ако, обаче, отдавна ви е писнало най-близките ви да изпразват съдържанието на портфейла ви ежедневно – четете, как да се избавите от този омагьосан кръг.

Възможностите ви не са безкрайно много, но все пак има похвати, които можете да приложите върху близките си. Ето и кои са те:

1. Започнете с твърдо „Не“. Особено, ако за ваш близък се е превърнало в навик да разчита на вас за джобните си пари, а това на вас ви носи финансов стрес. Няма да ви е много лесно да откажете средствата, но колкото по-скоро спрете да давате пари, толкова по-скоро близките ви ще осъзнаят, че е време да се хванат на работа. Поне е някакъв вид стимул. Разбира се, в извънредна ситуация, когато се налага да помогнете, ще трябва да го направите. Ако случаят не е спешен, откажете парите, дори да ги имате в наличност.

2. Осигурете някаква алтернатива. Един от вариантите е, да осигурите възможност на безработните си половинка или пораснало дете да печелят и те парите си сами. Ако не можете да им намерите работа, другият вариант е, да им давате пари, след като ви отменят в някаква работа, която обикновено вие вършите – грижа за автомобила, за двора, в домакинството, в пазаруването, плащане на сметките за бита, взимане на децата от детска градина и т.н.

3. Отлагайте. Когато член от вашето семейството ви поиска пари, не казвайте „добре“ веднага. Дори да ги имате в себе си, по-добре изчакайте, за да видите дали той няма да измисли нещо сам по въпроса. Можете просто да кажете: „Искам да си помисля дали да ти дам тази сума.“

4. И вие не заемайте пари от другите членове на семейството си, ако не желаете и те да ви искат. Понякога парите в семейния бюджет са общи и членовете ги разпределят по между си на неясен принцип. Ако искате да спрете с тази практика, защото усещате, че за вас не остава почти нищо, то ще трябва да сложите контрол върху личните си доходи.

http://www.tialoto.bg