Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Любомир Павлов: Ще съдя ТВ7, Бареков, Гайтанджиева, „Телеграф“ и другите клеветници

Любомир Павлов: Дълго време не правих никакви коментари във връзка с атаките срещу мен, така ме съветваха моите адвокати. Но атаките преминаха една граница, която не мога да приема. Смятам, че трябва вече да отговоря с няколко думи.За съжаление ще трябва да започна с това, че днес ми беше предявено още едно обвинение. Трябва да върна нещата назад във времето към едно неприятно събитие. Преди години по повод работата ми в Общинска банка ми бе предявено обвинение. Първоначално бе заявено от прокурор от градската прокуратура, че ще бъда обвинен и арестуван по член 219, защото бил нарушен член 31 от устава на банката. Впоследствие се оказа, че уставът има 30 члена. После се оказа, че не е член 219, а член 282.
Приложи се съответно най-тежката мярка – арест. Ние оспорвахме. Имаше искане и за постоянен арест. Съдът отхвърли тези искания. Даже в решение на съда се написа много ясно, че прокурорът, повдигнал обвинението, не е наясно с правната материя.Така или иначе впоследствие прокуратурата прекрати след около 10 месеца делотосрещу мен, но това ми причини сериозни морални и здравословни щети.След известно колебание, все пак заведох дело. Лошото е, че в край на сметка не плаща прокурорът, повдигнал обвинението, а данъкоплатците. Осъдих държавата, бях удовлетворен и на път да забравя тази ситуация.Сега изведнъж днес ми се предявява обвинение на база на това обвинение по член 282, което е възобновено. И на тази база на това обвинение се твърди, че съм бил придобил някаква имотна, финансова облага в размер мисля че на 20 млн.Цялото това обвинение бе затова, че е променен устава и че общината е загубила своя контрол. Аз бях оправдан и дори осъдих прокуратурата по закона за отговорността на държавата, а сега съм отново обвинен за същото нещо.

Искам да изтъкна, е че когато едни лъжи се повтарят сто пъти, те в очите на хората за съжаление стават истина. Много упорито се твърди: „Любомир Павлов като общински чиновник, общински служител, дългогодишен“. Аз не съм бил един ден такъв, нито съм бил служител на Столична община, нито съм бил съветник. Бил съм член на надзорния съвет на Общинска банка. Сега член на надзорния съвет е изпълнителният директор на Пощенска банка. И той ли е общински служител?

Нападките срещу мен засегнаха моето семейство. Отвориха сейфа на моята съпруга – известната тв журналистка Диляна Грозданова. И се твърди, че в него има пари, с които съм придобил имоти във Франция. Върхът на правния абсурд. Но това нещо е факт, днес ми е предявено обвинение. Не ми е ясно защо се налагат гаранции, след като по предишното обвинение гаранцията си я внесох.Когато и да са ме разследвали, по какъвто и да е повод, винаги съм се явявал, давал съм информацията, всичко, което искат.Гаранцията има някакъв психологически мотив и затова моите адвокати ще обжалват. Това е абсолютно несъстоятелно обвинение и се свързват абсурдни неща. Намесва се вътре и ТВ 7. Както се казва, създава се впечатлението, затова направих паралела с миналото, че определен прокурор или следовател тръгва срещу мен да повдига обвинение, като търси нещо да намери – еди кой си член, еди какво си. После се оказва друго. После се търси трето, след това четвърто, пето. Има серия – ще търсят какво ли не. Могат да ме обвинят и за пожарите в Сакар примерно, въпреки че съм си бил в София. Няма да се учудя да ме обвинят в каквото и да е. Очевидно се търси просто да вървят серия от обвинения. Очевидно е, че те не могат да издържат пред никой съд, но се прилагат мерки, които целят да въздействат чрез психологически натиск, и това да окаже отрицателно въздействие и върху медиите и върху всичко останало.

Ако говоря за другите неща, за които стана дума аз винаги съм си плащал данъците.
Никога не съм закъснял и с един ден. Имам и данъчни ревизии, а се твърдят неща, които нямат нищо общо с реалността и с фактологията. Всички знаят, че аз съм участвал, помагал съм, консултирал съм, когато се развиваше ТВ 7. Тя беше създадена от мои приятели, като човекът, който ръководеше ТВ 7 беше моята съпруга Диляна Грозданова, една от най-известните тв журналистки. Тя създаде и разви една хубава градска телевизия. Аз се опитвах да помагам, консултирах и подпомагах цялата тази дейност, като исках тя да получи съответните ефирни лицензи, провеждах срещи, помагах, не дадоха нищо. Телевизията вече въобще не е това, което беше. За съжаление е превърната в жълта медия.Просто се свързват абсурдни, взаимноизключващи се неща, скалъпени обвениния, изсмукани от пръстите. Никакво нарушение нямам, но както казва един мой приятел – най-трудно се защитава един невинен човек, защото му се отправят всякакви обвинения, за които той не знае какво да каже, защото нямат нищо общо с действителността. За парите на моята съпруга мога да кажа, че тя има право парите си да ги държи където си иска, законът не я задължава да ги държи по банкова сметка. Аз се удивих, че тя ги държи точно в Общинска банка. Смятам, че банката е добра, но основно работя с други банки в момента. Тя е изряден данъкоплатец, чиито приходи многократно надвишават разходите. Това са си нейни пари, които нямат никаква връзка с мен.

– Беновска, радио К2: Ще предприемете ли драстични действия извън България да уведомите европейската общност, че в България демокрацията е нарушена.

– Да, ще предприема мерки, защото все още аз вярвам в българското правосъдие, въпреки че определени медии осъществяаха натиск, които действат в пълен синхрон с правосъдната система, не мога да кажа кой, но има такива хора, които действат в синхрон, много често в някои медии излиза информация, която не би трябвало да излиза, защото е следствена тайна. Аз съм започнал две дела, но ще започна серия дела в следващите дни. Имах известни колебания, но след това, което се случва в последните дни – срещу куп лъжи и клевети, които се изписаха по мой адрес, ще заведа серия от дела, и то за сериозни суми. И ще има резултат.

Мариета Николаева, БТВ: Притежавате ли имоти във Франция, както твърди обвинението? С какви пари си купихте тези имоти и каква е цената, която платихте за тях? Въпросът ми не е случаен, защото според прокуратурата те са купени с пари, източени от Общинска банка, и вие всъщност по този начин сте осъществили пране на пари.

– В обвинението има твърдение, което е невярно. Аз, физическото лице Любомир Павлов, нямам имоти във Франция. Искам да дам яснота на този въпрос. Аз съм създал дружества, и съм финансирал закупуване на определени имоти от тези дружества. В някои от тези дружества участват и моят брат, и моят син. Аз съм финансирал тези неща.
На следващият въпрос – с какви пари. Всичко това е публична информация. Те са закупени с кредитни пари. Като тези заеми са взети и от чужда, и от българска банка. Финансирани са и са обезпечени с първа ипотека. По въпроса за моите пари, за това което попитахте тук, ето това е една от медиите, които аз ще съдя за серия от неверни твърдения, изказани по мой адрес. Изчаквах.

Известно време това беше и другият ми аргумент – да се съберат повече, защото това са си сигурни доходи. Знам, че един вестник от тяхната група беше осъден за 50 000 лева.
Аз ще ги съдя, обаче за по-големи суми, защото имам ревизионен доклад, който показва, че за всичките тези години аз не дължа никакви данъци.

Тези имоти дружествата са си ги закупили по съответния начин, съответно са получили банкови кредити, разбира се,  някои от тези кредити съм ги теглил аз и съм финансирал дружествата, като всичко е обезпечено с тези имоти. Допълнително съм влагал и свои средства. Ето това е ревизионният доклад – показвам го на всички. Разликата между приходите и разходите на моето семейство през тези години е 6 и половина млн. лева в полза на приходите.

– Г-н Павлов, Мила Гешакова от “24 часа”. Според вас откъде идват всичките тези атаки и кого още ще съдите освен “Телеграф”?

– Ще се опитам да изброя, защото ще съдя доста хора в интерес на истината. Но, разбира се, ще съдя така наречената журналистка Диляна Гайтанджиева за явни лъжи, които е казала, с което са ми нанесени морални и материални щети. Също ще съдя така наречения журналист Николай Бареков за очевидни, бих казал очевадни, лъжи, които изрече по мой адрес за някакви пари. На мен ми го предават, аз не го гледам, уважавам собствения си авторитет и достойнство. Може би ще засегна някого, но по принцип жълти медии не гледам и не чета. Дават ми справка, така че съм запознат. Той казва, че в някакъв разговор аз съм дал някакви пари, някаква голяма сума на някакво лице, мисля, че споменава Алексей Петров или нещо подобно. Това е някакъв пълен абсурд.
Ще заведа дело, разбира се, и срещу в-к “Преса”, който също изрече лъжи. Моето очакване беше за една нормална държава, че ще започнат да разследват случая с публикувания вероятно поръчков и манипулиран запис. Знаете какво се случи на “Нюз ъф дъ уърлд”, на главния му редактор и на други журналисти. Ние сме в ЕС все пак и аз очаквам към вестник “Преса” да се подходи по адекватен начин.

Павлова от ТВ7: Г-н Павлов, понеже плюете колеги от телевизията…

– Извинявам се, аз не плюя никого.

– Все пак вие твърдите, че всичко от името на Диляна Гайтанджиева, е лъжа. Върху тези разследвания на вас ви се повдигнаха 4 обвинения – за пране на пари, за придобиване на имотите във Франция, Общинска банка…

– Добре е, че вие казвате, че те са повдигнати въз основа на това, което е съобщила ТВ7. Моите адвокати ще го използват.

Илиана Беновска: Кои са хората, които дърпат конците на тези медии – нито Гайтанджиева, нито Бареков ги управляват сами.

– Това, че някой прокурор се е поддал на несъстоятелни твърдения, в България за това, за съжаление няма наказателна отговорност – поне на мен не ми е известна. В крайна сметка прокурорът или ще го прекрати, или ще го даде на съд, след което, като отпадне по един или друг начин, аз ще осъдя държавата и за това, за съжаление, ще платят данъкоплатците.

 Можете ли да отговорите на въпросите…

– Вижте, знам, че жълтите медии не спазват някаква етика на разговора, но е очевидно, че някои от хората, които са повдигнали тези обвинения, са били колеги на г-н Делян Пеевски, на когото му се пази мястото в следствието. Попитайте го него, защото се твърди, че той е реалният собственик на ТВ7,  така че той съвсем спокойно може да каже. На мен ми е известно, че той е направил одит в ТВ7, защото в моето обвинение днес е написано, че има съмнение за пране на пари около ТВ7. Доколкото знам, Делян Пеевски с неговите хора е направил пълен одит там и най-добре него може да попитате дали всичко при създаването, развитието, закупуването и допълнителното развитие на ТВ7 е в ред. И ако се окаже, че онова, което се твърди, е вярно, то вина няма да имам аз, а Делян Пеевски, защото ще се конфискува и ще се национализира ТВ7. Така че, според мен, е по-нормално да говорите с него – и без това е с колеги, които сега подписват обвиненията.

– Г-н Павлов, отговорете на моя въпрос…

– На вашия конкретно въпрос има банкова тайна, така че банката единствено може да каже за каква сума става дума. Но онова, което мога да ви отговоря, е, че те са закупени със 100% кредити.

– С какво ги гарантирате тези кредити?

– С имота, който се купува. Нека да отговоря още веднъж, защото обещах. Пак ще обясня в плоска форма. Имотът е купен със 100% кредитни пари и е заложен имотът 100%. Това е.

Анна Заркова, “Труд”: Г-н Павлов нека ви задам публично един въпрос, който ние, журналистите от “Труд” и “24 часа” си задаваме тихичко помежду си от немалко време. Дали ако вие продадете вестниците “Труд” и “24 часа” на когото трябва, обвиненията срещу вас няма да паднат и ние вече ще можем да работим спокойно?

– Мога да отговоря само, че съм водил не един, а няколко разговора за закупуване и за влизане в нашите медии, включително и с г-н Делян Пеевски. Може би съм виновен, че не бих го възприел като партньор, както аз, така и Огнян Донев. И сигурно както аз не го харесвам, и той не ме харесва.

Двамата с Огнян Донев сме се афиширали още от самото начало като прозрачни собственици, защото сме смятали, че собственикът трябва да се афишира. И ще развиваме тези медии и занапред. Смятаме, че медиите трябва да се развиват добре, да правят добра журналистика. Моята работа е да гледам числата, да гледам икономиката, да гледам организацията. Другото е журналистическа, издателска дейност. Това нещо се отразява в момента на медиите, притеснява журналистите, те не са спокойни. Аз наистина мога да ги уверя, че ще им съдействам и ще им помогна да имат максимално спокойствие, така че всички тези атаки нелепи, изсмукани, каквито ще да са, срещу мен, както и срещу моя партньор Огнян Донев, към когото също се повдигат абсурдни и несериозни обвинения, няма да им се отразят. Ние ще се грижим медиите да се развиват и занапред. Очевидно тези медии представляват някаква конкурентна заплаха за другите. Те искат да ги притежават изцяло или дял от тях. Това анонсира и самият Христо Грозев, който ми беше казал в началото:“Абе отстъпи за някакъв дял там, и после ще се договорим.” Аз искам да следвам договорите, договорките и нашето споразумение. Оказа се, аз очевидно съм по-доверчив, отколкото трябва, и съм вярвал на хора, които са ме лъгали. Самият Христо Грозев ме е лъгал в началото. Казваше – такива пари ще дам, ще инвестирам в това, а не даде една стотинка към момента на сделката. Не исках на тази база да оспорвам това, но когато разбрах, че на всичкото отгоре фирмата в Австрия, която той претендира, че представлява, не е била регистрирана към този момент (човек не е нужно да е юрист, за да знае, че това прави сделката нищожна), заведох дело и го спечелихме на първа инстанция.

– Г-н Павлов, понеже твърдите, че българските обвинители може да са се подвели или поддали, как си обяснявате…

– Не говоря за всички, само за някои…

24chasa.bg