Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Прокуратурата ще търси причините за „водния тероризъм” над варненци

Управителят на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД Веселин Русев подаде в петък сигнал до Варненската окръжна прокуратура във връзка със зачестилите аварии на водопроводи в един и същ район на града. В сигнала е отправена молба да бъде извършена проверка от компетентните органи относно евентуалната възможност повредите да са в следствие на умишлени действия на трети лица.Основание за подобно съмнение дава фактът, че само за периода от 05.06.2012 г. до 27.07.2012 г. на територията от кв. „Чайка” до курорта Златни пясъци са възникнали и отстранени 17 аварии на магистрални водопроводи. В резултат на това хиляди граждани на Варна са останали без вода, а разходите на дружеството за отстраняването на повредите са огромни. За сравнение, миналата година за същия период на същата територия са възникнали само две аварии на магистрални водопроводи, а за 2010 г. – четири.

Според ръкоодството на дружеството, водният тероризъм, на който бяха подложени не само абонатите на града, но и служителите на ВиК – Варна, е в резултат на умишлени действия за предизвикване на хаос във водоподаването в града в разгара на туристическия сезон, граничещ със саботаж, чиято цел е уронване престижа не само на дружеството, но и на града.

До момента нито общините от т.нар. Водна асоциация, които от две години са собственици на водопреносната мрежа, на която „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД е само оператор, нито държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, което притежава 51% от акциите на ВиК, са направили необходимото да бъде осигурено финансиране за подмяна на остарелите тръби. Като търговско дружество ВиК – Варна няма право да кандидатства за финансиране от европейските фондове. Това е приоритет на общините и нестопанските сдружения като водните асоциации. Липсата на активност от тяхна страна поставя под въпрос нормалното ползване на услугата от страна на абонатите, независимо от това кой ще бъде управител на дружеството. Не е изключена и възможността смяната на ръководството да „отключи” интереса на акционерите към наливането на средства във водоснабдяването и канализацията. Предстои в следващия оперативен период да бъдат заделени около 300 млн. евро за подмяна на стари съоръжения, част от които вероятно ще преминат през ВиК – Варна. Това вероятно е добро основание да се търси удобен вариант средствата да бъдат насочени към „подходящите схеми” за усвояването им.

Ръководството на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД се надява компетентните органи да си свършат съвестно работата и да докажат убедително наличието или не на злоумишлени действия в изброените в сигнала 17 случая на аварирали водопроводи, при по-голямата част от които няма обективни обстоятелства за настъпване на авария. Както и да докажат кой стои зад масираната атака срещу сегашното ръководство на дружеството, удобно прикрита зад водния тероризъм, от който потърпевши бяха най-вече гражданите на Варна.До тогава ръководството на дружеството ще предприеме мерки за опазване на мрежата от външни посегателства със сформирането на мобилни групи, които в следващите седмици ще обикалят денонощно района с регистрирана висока концентрация на аварии.

dariknews.bg