Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Лондон и Ню Йорк водят битка за инвеститорите в луксозни жилища

Лондон може и да победи Ню Йорк в битката за домакинството на тазгодишната лятна Олимпиада, но в глобалната конкуренция за заможни купувачи на луксозни имоти Голямата ябълка определено води заради данъците, пише NY Times.Купувачите на имоти на стойност над 3,1 млн. долара (2 млн. паунда) в Ню Йорк дължат много по-малко данъци, отколкото купувачите на луксозни имоти в Лондон, показват резултати от проучване на Knight Frank.В последните месеци разликите в данъчното бреме се задълбочиха, след като правителството във Великобритания взе решение да повиши гербовия налог, който се плаща върху сделките с имоти на стойност над 2 млн. паунда, от 5 на 7 на сто.За сделките, осъществявани от офшорни компании, гербовият налог е още по-висок – 15 на сто, след като доскоро законодателството позволяваше да се избегне плащането на данъци, ако покупко-продажбата се осъществи през офшорно дружество.

За да възстанови част от щетите, нанесени от сделки с имоти, минали през офшорки, Великобритания започва да събира годишен данък в размер на 1% върху луксозни имоти, собственост на такива дружества. Чужденците, които продават имотните си инвестиции на Острова, също ще плащат налози върху стойността на сделката.От финансовото министерство на Великобритания са изчислили, че през следващата година допълнителните приходи в хазната от тези данъци ще бъдат в размер на 150 млн. паунда, а до 2017 г. те ще достигнат 300 млн. паунда годишно.Данъчната политика на британското правителство разгневи участниците на пазара, но вероятно и ще го поохлади. От март 2009 г. досега цените на жилищата в Централен Лондон са скочили с над 50%, докато в останалата част на града и на страната почти не са помръднали, посочват от Knight Frank.

Все още е твърде рано да се каже, дали устремът на инвеститорите в имоти в Централен Лондон ще бъде тотално обуздан, но определено се наблюдава постепенно отслабване на интереса към луксозните имоти в британската столица, допълват от консултантската компания.

През второто тримесечие на годината сделките с луксозни имоти на стойност над 2 млн. паунда са намалели с 3% спрямо същия период на миналата година.Доколко това обаче ще се отрази на конкурентоспособността на Лондон на международния пазар на луксозни имоти, при условие че дори с по-високите данъци британската столица остава в списъка на градовете, където данъците заемат изключително нисък дял в общата стойност на сделката с имот.И все пак, възможно ли е част от купувачите да изберат Ню Йорк? Това вече зависи от американските власти и доколко те ще се изкушат да тръгнат по пътя на Великобритания.Това обаче едва ли ще стане, защото споменът от ефекта на данъка „лукс“, въведен през 1990 г. от Джордж Буш-старши, все още е жив. Американският Конгрес отмени по-високия налог три години по-късно заради разочароващия ефект върху приходите в хазната и отрицателното му въздействие върху местните индустрии.В Ню Йорк в момента действа почти символичен данък върху сделките с жилища на стойност над 1 млн. долара и не са се водили дискусии за неговото повишаване.Голямата ябълка освен това е предпочитана от заможните чужденци заради мултикултурализма и по-лесната интеграция на чужденците.

investor.bg