Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Колко и как трябва да си почиваме

Съществуват девет природни закона, които трябва да се спазват, за да се съхрани или възстанови здравето, твърди диетологът Пол Брег в статия, публикувана в престижното научно издание American Journal of Public Health.В тях освен законите за физическите натоварвания, храненето, прочистването, слънцето, въздуха и водата, правилната осанка и положителния настрой, влиза и законът за отдиха.Ако не получаваме необходимата почивка, ние спомагаме за натрупването на токсини в организма, а това води до развитието на различни заболявания.

Като цяло авторът твърди, че трябва да се почива всеки ден, 1 ден в седмицата и 3-4 седмици в годината.Най-важният вид отдих според Пол Брег е сънят. Той запазва и възвръща жизнената енергия, отслабва напрежението, възстановява изморените мускули, вътрешните органи и нервната система, изглажда бръчките, премахва сенките под очите и възвръща здравия цвят на лицето. Редовният дълбок сън е добро лекарство против преждевременно остаряване и най-евтиното козметично средство за запазване на свежестта и еластичността на кожата.

Колко време трябва да се спи

Наполеон например, който е спял 4 часа в денонощието, е твърдял, че мъжете трябва да спят 5 часа, жените – 6, а 7 часа спят само идиотите. Опитът обаче показва, че хората трябва да спят 8-часов пълноценен сън и малцина са тези, на които са достатъчни 6-7 часа. Сънят, който продължава само 4-5 часа нарушава работата на надбъбречната жлеза, води до появата на проблеми в цялата хормонална система на организма и емоционалното състояние.

Най-доброто време за сън е между 22 часа и 5 часа. Организмът на “совите”, които бодърстват през нощта се нуждае от “допинг”: той е принуден да изработва 1,5 пъти повече хормони и съответно по-бързо се износва. Рискът за инфаркт при този тип хора е 1,5 пъти по-висок, като те по-често са застрашени от атеросклероза, ранно стареене, хипертония, аритмия. Хормонът на доброто настроение – меланонинът се изработва именно под въздействието на ранните слънчеви лъчиСънят разбира се е жизнено необходим, но много важна е и психологическата нагласа преди заспиване. “Черните” мисли буквално водят съзнанието в света на сънуваните страдания, а това увеличава и неприятните емоции през деня. Затова преди сън се настройте позитивно – мислете за приятни и весели неща, съветва авторът.

zdrave.bg