Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Николай Георгиев: Плановете за развитие на Варна трябва да се съсредоточат във възможности за еврофинансиране

ПК ”Европейски въпроси и международно сътрудничество” се запозна с  проектите, които в момента са в процес на реализация от Община Варна. На заседанието отсъства гл. архитект Петър Йорданов, който беше заместен от арх. Иванова. Съветниците разгледаха отчета на движението по проект „Подкрепа за разработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие”, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие”.Продължителността на проекта е от 23.06.2011 г. до 22.12.2013 г. като дейностите по проекта включват сформиране на проектен екип, подготовка и провеждане на обществени поръчки, както и сформиране на работна група за целите на подготовката, изготвянето и одобряването на проекта. По оперативна програма „Техническа помощ” ще бъдат отпуснати 750 хил.лв за реализация, като в началото на септември предстоят обществени обсъждания за обхвата на 3-те зони, които ще се разработят чрез плана за градско възстановяване и развитие. Приоритетна зона ще бъде централната градска част, като проектът ще включва облагородяване на плочки, пейки, както и възстановяване на цялата пешеходна зона. Останалите две зони са ул. Битоля- Пирин и бул. Република.

 На заседанието беше разискан и вторият етап на проекта за изграждане на канализационна и помпена станция „Акациите”, който също е финансиран по ОП ”Околна среда 2007-2013”. Стойността на проекта е 41.5 млн лв. В звеното за изпълнение са включени ръководител, счетоводител и технически секретар, които ще бъдат назначени на трудови договори от кмета. Срокът за приключване на проекта е юли 2015 г. и съветниците разискваха конкурса за избор на счетоводител, който предстои.

 Бяха обсъдени и всички проекти на Община Варна към 31.07.2012 г., които са 34, като 24 са по оперативни програми, а 10 са международни. Един от най-големите проекти е реконструкцията на бул. Ген. Колев, като за него са отделени 3,5 млн. лв. Съветниците дискутираха и мегапроекта на Варна за „Интегриран градски транспорт”, за реолизацията на който има назначени 12 души, като 7 от тях ще са на постоянен трудов договор. Представители на общинския съвет ще са Жельо Алексиев и Иван Луков. От заседанието стана ясно, че в проекта има недопустими разходи за ДДС на превозните средства, финансирани от Община Варна на стойност 10 734 657,84 лв.

barometar.net

Деница Герчева