Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

АЕЖ-България е обезпокoена от натиска върху журналист от страна на икономическа групировка

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) е силно обезпокоена от натиска, на който е подложен журналистът Спас Спасов.  Настояваме компетентните органи да разследват случая с кореспондента във Варна на изданията „Дневник”  и „Капитал”, описан от електронното издание dnevnik.bg  на 3 август. Въпреки че посланието, получено от Спасов, не съдържа експлицитна заплаха, подтекстът е очевиден и е вън от съмнение,  че става дума именно за опит да се сплаши журналист и да бъде накаран да замълчи. Затова смятаме, че компетентните органи са длъжни да изяснят дали действителният подател е Марин Митев, съсобственик на холдинговото дружество ТИМ, и да предприемат действията, изискващи се в такива случаи по смисъла на  НПК и НК.

Това не е първият път, когато името ТИМ се свързва с  порочни практики, ограничаващаи свободата на словото. През 2009 г., представителна група варненски журналисти, в това число и кореспонденти на национални медии, разпространиха декларация, с която заявиха отказа си да отразяват граждански протести срещу застрояването на “Алея Първа” в Морската градина – проект, свързван с абревиатурата ТИМ. Въпреки общественото възмущение, което предизвика тази декларация, така и не стана ясно дали тя бе продукт на натиск, оказан върху подписалите я журналисти, или ставаше дума за самоинициатива в ущърб на обществения интерес.

Този случай, както и “подаръкът”,  получен от Спас Спасов, предизвикват сериозна загриженост за независимостта на журналистите във Варна. Силно е вероятно и върху други колеги от града да е бил оказван подобен натиск, но те да не са го обявили публично. Тъй като смятаме, че развитието на Варна и региона е не само от национално, но и от европейско значение, приканваме националните и международните медии да подпомогнат осветляването на проблемите на града чрез разследвания, обединяващи  силите на местни и външни кореспонденти, върху които е по-трудно да бъде повлияно.
barometar.net

снимка – varnautre.bg