Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

„Негативен имидж с елементи на погнуса“ за Русия заради „Пуси райът“

Присъдите по делото срещу Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич от женската пънк група “Пуси райът” ще бъдат огласени от съда в московския район Хамовники на 17 август. Те са обвинени в хулиганство в катедралния храм “Христос Спасител”. Прокуратурата поиска по три години затвор при общ режим по обвинението за хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист. Защитата пледираше трите подсъдими да бъдат оправдани, като посочи, че действията им могат да бъдат оценени само като оскърбление към религиозните чувства на гражданите, предаде ИТАР-ТАСС.  Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич, които произнесоха последната си дума пред съда, също поискаха да бъдат оправдани, настоявайки, че действията на “Пуси райът” в храма са имали изключително политически, а не религиозен характер.Толоконникова заяви, че това е “подобие на съдебен процес” и че изкуството на групата е опозиционно. “Ние сме по-свободни от хората, които са на страната на прокуратурата, защото можем да говорим каквото поискаме, а те – не”, каза тя. Другите две обвиняеми се присъединиха към думите й, посочва ИТАР-ТАСС. Според “газета.ру” изявленията на подсъдимите момичета са изпратени с бурни овации от присъстващите.

Адвокатите на трите млади жени изразиха надежда, че международният натиск ще убеди съда да произнесе снизходителни присъди, предаде ДПА. Последните апели към руското правосъдие за снизхождение дойдоха от попзвездата Мадона и над сто членове на германския Бундестаг. На свой концерт вчера Мадона заяви, че се моли за свободата на трите рускини, а на голия си гръб бе изписала “Пуси райът”. Йоко Оно, вдовицата на Джон Ленън, призова вчера по “Туитър” руския президент Владимир Путин да прояви мъдрост и да не се бори с музикантите и техните приятели.

През шестте дни на процеса трите членки на пънк-бандата признаха, че са участвали в скандалното “богослужение”. Облечени с пъстроцветни дрехи и с маски на лицата, те застанаха на 21 февруари пред олтара на катедралния храм “Христос Спасител” и изпълниха един вид пънк-молитва с възгласи като “Богородице, изгони Путин!” – днешния президент на Русия.Според един от защитниците – Марк Фейгин, рядко се случва съдът да постанови нещо много различно от предложението на прокурора, посочва “Новие известия”. За хулиганство, извършено поради религиозна омраза, руският кодекс предвижда до 7 години затвор. Вчера прокурорът подчерта, че акцията съвсем не е била политическа, както твърдят подсъдимите – те са действали с цел да оскърбят православните вярващи, напомня “Росийская газета”.

Според обвинението пънкарките са се подготвили предварително с един вид репетиция в друга столична катедрала. Прокурорът изтъкна, че действията им в храма “Христос Спасител” са унижение и гавра с чувствата на вярващите и от гледище на други религии, по-специално на исляма. Това се казва в писмо от председателя на руския Съвет на мюфтиите. Съдът отхвърли искането на защитата да анулира експертиза, потвърдила като мотив омраза към православните, добавя вестникът.

“Московский комсомолец” помества подробности от пледоарията на прокурора Александър Никифоров, заявил по-специално, че девойките съзнателно са разпространили видеозапис от изпълнението си в църквата, макар да отричат. Според него те нарочно са изпълнили “пънк-молитвата” на солея пред амвона, защото там е забранено да стъпват жени, а подсъдимите са феминистки. “Те се противопоставиха на православния свят, изразиха вражда към християнството с посегателство срещу вековните ценности на руската култура”, цитира изданието думи на обвинителя.Според адвокатката Виолета Волкова обаче е абсурд държавата да обвинява девойките, че “за 40 секунди са срутили вековните устои на православната църква”, отбелязва “Новие известия”. “Срамно е да чуем в прокурорска реч думите “богохулство”, “светотатство”, “вулгарно вдигнати крака”. В кой кодекс ги е открило държавното обвинение?” – запита защитничката по време на процеса.

После заяви, че лично е видяла как следствието фалшифицира протоколи от разпити. Колегата й Фейгин изтъкна, че охраната не се е намесила, тъй като изобщо не е имало обществено опасно деяние. Трети адвокат – Николай Полозов, прогнозирал, че руското общество няма да прости на държавата този процес, в който тя според него е нарушила ред конституционни права и свободи.Според експерти на “Комерсант” процесът – както и да приключи, може да осуети опитите на Кремъл да подобри имиджа на Русия в чужбина, бездруго рязко влошен от година насам. Проучване на авторитетната изследователска фирма “Пю рисърч сенчър” сочи съществени промени в мнението за Русия по света през 2012 година – на практика във всички западни страни образът на Русия се е влошил. В САЩ – с 12 на сто (през 2011 година 49 процента от американците са имали добро мнение за Русия, а през 2012 година – едва 37 на сто), в Испания – с 10 процента, във Великобритания – с 12, а във Франция със 17 процента.

Новите показатели са най-ниски от 4 години насам, пише изданието. рязкото засилване на критиките от САЩ и ЕС във връзка с делото срещу “Пуси райът” “заплашва да се нареди сред основните дразнители между Русия и Запада”, смятат политолози, цитирани в “Комерсант”. Според тях обаче това едва ли ще се отрази на политическите и икономическите взаимоотношения. Както заявява пред вестника Аркадий Мошес от Финландския институт за международни отношения, имиджът на Русия вече е формиран и е “негативен, дори с елементи на погнуса”, но “емоциите са едно, а съвсем друго е реалната политика”.

БТА