Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Борисов: Имате причини да останете в България

„Горди сме с вас, с вашите усилия, нашата роля е да ви създадем условията да ни придвижите държавата с 30-40 пункта напред в класациите“, заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС. Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов наградиха днес 62-ма ученици, участвали и спечелили медали от международни състезания и олимпиади през последните две години – 13 златни медалисти, 23 носители на сребърни медали и 26 носители на бронзови медали. „По последния доклад за конкурентоспособност на страните, България се е придвижила с 12 пункта напред, а в системата на висшето образование България се е придвижила с 10 пункта напред, така че имате причини да останете в България и да продължите своето образование тук“, обърна се образователният министър към всички медалисти.
Той подчерта, че над 1 милион лева струва подготовката на националните ни отбори за участие в международните състезания.

11 училища, излъчили призьорите, ще получат еднократно по 10 000 лева допълнително заради високите постижения на техните ученици. Това са Американският колеж в София, МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна, МГ „Атанас Радев“ в Ямбол, МГ „Гео Милев“ в Плевен, НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ и СМГ „Паисий Хилендарски“ в София, ОМГ „Акад. К. Попов“ в Пловдив, ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък, ПМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен, ПМГ „Нанчо Попович“ в Шумен, както и Технологичното училище „Електронни системи“ към ТУ-София. Софийската математическа гимназия, обаче, ще получи още 10 000 лева по идея на премиера Бойко Борисов. След като видя колко медалисти има софийската елитна гимназия, Борисов реши еднолично: „Още 10 000 лева ще им дадем“.

bgnes.bg