Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Хакери заразяват компютри още в завода

Киберпрестъпниците са отворили нов фронт в тяхната битка за заразяване на компютърни системи със зловредни софтуери – производствените линии, съобщава BBC.Наличието на зловреден код е било засечено на няколко напълно нови компютърни конфигураци посочва ново, разкрива проучване на Microsoft.Вирусът, открит от софтуерната компания, се казва Nitol. Той краде лична информация, която след това изпраща на киберпрестъпниците, които я използват, за да обират онлайн банкови акаунти.Наскоро Microsoft спечели разрешение от американски съд да свали от интернет мрежата със заразени от Nitol компютри.

Именно в доклада, в който софтуерната компания дава отчет за своите действия по „сваляне“ на зловредната мрежа, става ясно, че зад нея стои и пробив във сигурността на производствените линии в поне един завод, където са били преинсталирани зловредните програми.Вирусите били открити, когато служители на Microsoft купили 10 персонални компютъра и 10 лаптопа в различни китайски градове.Четири от тези двадесет машини били вече заразени със зловредната програма, въпреки че идвали току-що от фабриката-производител.

„Открихме зловреден код, който е способен дистанционно да включва микрофона и видеокамерата на заразен компютър, което потенциално може да даде достъп на киберпрестъпниците до дома или офиса на жертвата“, коментира пред BBC Ричард Босковиш, здвокат в Microsoft. В резултат на проучването, проведено от Microsoft, американски съд даде права на софтуерната компания да установи контрол върху интернет домейна 3322.org, който се смята, че е замесен в мрежата Nitol. Това ще позволи на Microsoft да филтрира легитимната информация и да блокира трафика, който включва данни, откраднати от заразените компютри.

dnevnik.bg