Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Обучават доброволци да следят за пушене в заведенията

За периода от 1 юни до 30 септември в гражданската инициатива „България без тютюнев дим“ са получени 151 сигнала за неспазване на забраната за пушене на закрити обществени места. Най-много сигнали са получени през юни – 56. Общо за целия период най-много сигнали са подадени от София – 76. 15 са сигналите, подаден в Пловдив. По 6 сигнала са получени от Варна, Плевен и Русе, а по 5 – от Слънчев бряг и Созопол.„Искаме тази страна все повече да се превръща в европейска държава“, коментира Павел Антонов от сдружение инициатива „България без тютюнев дим“. „Искаме да бъде чисто, искаме България да бъде добро място за живеене за нас и нашите деца“, подчерта той.

Стана ясно, че предстои да бъдат обучен доброволци, които ще следят за спазването на закона, като обучението им ще се състои в това да тълкуват законовите разпоредби за забраната. Изискванията към тях са: да са над 18-годишни, да не са конфликтни и да нямат интереси в тютюневата индустрия. Повод за това е фактът, че има хитри нарушители сред собствениците на заведения. Вместо пепелници, те слагат чашки с пясък или вода или вазички, където пушачите да си гасят фасовете. „Явно има хора, които много искат да нарушат закона, както има хораq които нарушават Закона за движение по пътищата, така има и такива, които искат да нарушат този закон“, подчерта тя.

Най-много сигнали за неспазване на забраната са получени за заведения за хранене и развлечения – общо 100. От тях 24 – за ресторанти, 20 – в дискотеки, 15 – в други нощни заведения и по 10 сигнала – за пицарии и кафенета. Не липсват сигнали и за нарушение на забраната на работното място – в 21 офиса забраната не се спазва.16 сигнала са подадени от родители, възмутени от тютюнопушенето на детски площадки. Има сигнали и за неспазване на забраната в таксита, маршрутки и автобуси. Единични са сигналите от лечебно заведение, детска градина, книжарница, читалище, интернет клуб и автогара. За някои от нарушенията се подават сигнали от различни лица, като има и случаи едно лице да продължи да подава сигнали за даден обект, заради повторяемост на нарушението.„Целта на забраната не е да намали тютюнопушенето, а човек да не се чувства ощетен, вдишвайки над 4000 вредни вещества“, коментира д-р Маша Гавраилова. „Над 60 са канцерогенните вещества в цигарите. Хората искат забраната да се спазва“, смята тя. Според нея доказателство за това са и подадените сигнали.

news.bg