Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Мотористът, убил Лора: Не си спомням, карах с 50 км/ч

Нова тактика прилага защитата на моториста Диян Станчев в съдебната зала на Варненския окръжен съд, където днес по общия ред започна наказателният процес срещу него. На 30 август 2011 г. около 5 ч.  на пешеходната пътека на бул. ”Осми приморски полк” той блъсна 20-годишната Лора. Момичето, което вечерта празнувало с приятели рождения си ден, издъхна часове по-късно в шоковата зала на МБАЛ „Св. Анна”. Вчера Диян Станчев най-после проговори. Той описа фаталната сутрин, когато се прибирал от работа и пътувал с „Хонда”-та си в посока Чаталжа. Движел се в средното платно, а пред него карал другият моторджия – негов приятел. Пред Диян имало такси, което той тръгнал да изпреварва в лявото платно. След това в последния момент забелязал някакъв силует на пешеходната пътека. Понечил да спре, но нямал време и блъснал момичето. Моторът му потеглил надолу, той излетял от него, а двуколесното се суркало повече от 70 м. Какво е станало след това, Диян заяви, че не помни. Свестил се вече в болницата. „Карах с 50 км в час”, изтърси той пред съда.

Според изготвената съдебно-автотехническа експертиза моторът се е движил със 113 км в час. Тъкмо това се заеха по всякакъв начин да опровергаят адвокатите Милен и Борислав Ралчеви.„Не ми е известно, че на това място има пешеходна пътека”, продължи да променя показанията си от досъдебното производство Диян Станчев. Той не видял и указателния знак за намаление на скоростта преди зебрата. Факт е, че на 21 юли т.г. той е заявил, и това е документирано в протокол за разпит, че е зърнал две момичета на пътеката. Те били хванати за ръце. Едно успяло да се дръпне, а Лора била ударена от мотора.

Близките на загиналата трябваше за изслушат и адвокатските реплики за това, че дъщеря им е била с 1,27 промила алкохол в кръвта. На експерта Рафаил Задгорски бяха задавани въпроси за статистика какви времеви реакции има млад човек на пътя след употреба на питиета. Истински скандал в залата предизвикаха опитите на защитниците да объркат опитния автоексперт, извършил оглед на мотора-убиец и определил с каква скорост се е движил той. Следите от суркането на двуколесното и пораженията по него бяха предмет на дълбоки обсъждания, чиято единствена цел бе да се внуши на съда, че Задгорски е некомпетентен. С химикал в ръка, той бе принуден да прави вариантови изчисления при различни скорости, включително при движение с 50 км в час.

Безспорен факт е, че спирачен път на „Хонда”-та няма. Експертът е установил, че при удара Лора е била на 1,40 м от бордюра в лявата част на платното върху зебрата. Трябвало е да пресече отляво на дясно. Диян я забелязал твърде късно, а са му били необходими 0,53 секунди, за да може да задейства една от двете спирачки. „С каквато и скорост да е пътувал, сблъсъкът е бил неизбежен”, заключи Рафаил Задгорски. Делото продължава, като се очаква защитата да поиска допълнителни експертизи и то да се отложи за следваща дата.

dnesplus.bg