Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Смъртоносният трус в Испания през 2011-а е предизвикан от хората

Човешка дейност, а именно експлоатацията на подземните води е допринесла за разрушителното земетресение, което удари миналата година историческия град Лорка в южната част на Испания. Може да стане и по-страшно, се казва в научно изследване, цитирано от АФП. На 11 май 2011 г. земетресение с магнитуд 5,1 с епицентър само на 3 км дълбочина уби девет души и рани около 130 в Лорка. Около 15 000 души останаха без покрив при труса, който повреди около 12% от сградите в този град с богато културно-историческо наследство. За да изучат по-добре това явление, Пабло Гонсалес от катедрата „Науки за Земята“ в Университета на Западно Онтарио /Канада/ и колегите му са анализирали с радар наземните деформации, причинени от земетресението, пише actualno.com. Те открили, че земетресението става в системата от разломи Алама де Мурсия. По-точно, получени от техните симулации данни показват, че повечето от енергията на земетресението е била освободена при изместване на само 20 сантиметра на разломен сегмент с размери 2 на 3 км. Но това разкъсване е възникнало само на 3 километра дълбочина, необичайно близо до повърхността, което обяснява степента на щетите, причинени на Лорка.

Пабло Гонзалес и неговият екип установяват, че подземните води от басейна Гуадалентин Алто, в близост до реката, са се понижили с около 250 метра между 1960 и 2010 г. поради извличането им за нуждите на населението. Компютърна симулация показва, че спадът на водоносния хоризонт е довел до пропадането на част от земната кора в близост до разломната система в Алама де Мурсия. Това става ясно от проучване, публикувано в списание Нейчър Геосайънс /Nature Geoscience/.

Пропадането причинява „еластична реакция“ на кората, която е увеличила натиска и е довела до критичната точка на мигновеното освобождаване на натрупаната енергия.

„Нашите резултати показват, че човешката дейност може да повлияе върху това, как и кога да се случват земетресения“, пишат авторите.

В отделен коментар, геологът Жан-Филип Авуак от Калифорнийския технологичен институт в Калтек /Caltech/, смята, че добивът на вода за човешките потребности вероятно ускорява естествения процес, но недостатъчно, за да предизвика земетресение самостоятелно.

Авуак призовава все пак към по-голямо внимание, за да се избегнат смущения в подземните пространства и по-специално при проекти за подземно съхранение на CO2, които засягат големи обеми на земната кора. „Ние знаем как се отключват земетресения, но все още сме далеч от това да сме в състояние да ги контролираме“, казва той.

data.bg