Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Увеличават се жалбите от сезонни работници във Варна за неизплатени трудови възнаграждения

В края на летния сезон в регионалната дирекция на „Инспекция по труда” във Варна масово се подават жалби от сезонни работници, чийто заплати не са изплатени, трудови книжки не са върнати, нито пък са били връчени заповедите за освобождаване. Това коментира на директорът на инспекцията в града инж. Иван Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . Той посочи, че обикновено работодателите, които не са и от региона след затваряне на обектите си „забравят” да изплатят заплатите на своите работници. Обикновено става въпрос за малки обекти, в които са работели между 10-15 души, а не големи предприятия или хотели. „Когато заминат от Варна е трудно да се свържем с тях, което затруднява работата ни”, каза още инж. Иванов. Той добави, че все пак заплатите за септември трябва да се изплатят до края на октомври, което означава, че днес е крайният срок за работодателите. Едва след това може да бъде сезирана и инспекцията във Варна, която да започне проверка по сигналите.
Наред с жалбите и сигналите отначалото на месец октомври дирекция „Инспекция по труда“ във Варна провежда проучване в региона на психо-социалните рискове сред работещите.

То е част от национална кампания , като освен в България, проучването се провежда и в страните- членки на ЕС. Според Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, над 20 % от работещите европейци са подложени на стрес на работното място. Директорът на инспекцията посочи, че в България проверките са съсредоточени в отраслите здравеопазване и транспорт. Те ще продължат до края на месец ноември.
Информацията за нивото на стреса се набира чрез попълване на анонимни анкетни карти и въпросници, както и чрез наблюдение на работните места и процеси, провеждат се разговори с работници, служители и работодатели. Отчитат се различни фактори, като натоварване на работното място, продължителност на работния ден, баланс между физически и умствен труд, монотоност на заниманията. Инспекторите следят още дали работниците получават противоречиви задачи, имат ли възможност да планират работата си, подготвят ли се предварително за нейното изпълнение. Иванов заяви, че до момента на територията на Варненска област са проверени 18 предприятия, като до края на ноември предстои да се извърши и последващ контрол в тях. Като мерки , които ще се предприемат спрямо работодателите ще бъдат предписания за преразглеждане и допълване на оценката на риска. Очаква се от страна на работодателите да бъдат предприети необходимите мерки. Те от своя страна могат да бъдат превантивни, смекчаващи и оздравителни.Към превантивните мерки спадат ясно изразяване на отговорностите, правомощията и ограниченията, ясни цели и задачи, информираност относно работния процес и отношенията между работещите.Към смекчаващите мерки се причисляват достатъчно работно пространство, подкрепа от страна на ръководството, подобрена комуникация, обучение на служителите.Оздравителните мерки включват приспособяване към работата, реабилитиране и подкрепа в момент на криза.

Десислава СТОЯНОВА

http://www.focus-news.net/