Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Програмата на Киномания 2012 – Варна

16 ноември – зала 2 – 17 ч.
„КОТКА ВЪРХУ ГОРЕЩ ЛАМАРИНЕН ПОКРИВ” – САЩ, 108 мин., 1958 г.
Режисьор: Ричард Брукс
В ролите: Елизабет Тейлър, Пол Нюман
6 номинации за „Оскар“, вкл. и за най-добър филм
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 80-ГОДИШНИНАТА НА ЕЛИЗАБЕТ ТЕЙЛЪР.
Алкохолизираният бивш футболист Брик пренебрегва страстта на красивата си съпруга Маги. Закъснялата близост с баща му, умиращ от рак, провокира откровения за семейното минало. Екранизация на отличената с „Пулицър” пиеса на Тенеси Уилямс.

16 ноември – зала 2 – 19 ч.
„АЗ И ТИ” – премиерен филм на Италия, 97 мин., 2012 г.
Режисьор: Бернардо Бертолучи
В ролите: Теа Фалко, Джакопо Олмо Антинори, Соня Бергамаско
Кан – Извън конкурса
ТОРОНТО – ПРОГРАМА „МАЙСТОРИТЕ”
Стеснителен тийнейджър излъгва родителите си, че отива на ски ваканция с класа си, а вместо това се скрива в мазето на къщата им, за да се усамоти в четене на любимите си фентъзи книги. Но мечтата му за седмица самотно бягство е осуетена от неочакваната поява на двайсетинагодишната му полусестра – наркоманка, решила, че е крайно време да се откаже от порока си.

16 ноември – зала 2 – 21 ч.
„КАТО ВЛЮБЕНИ” – премиерен филм на Франция и Япония, 109 мин., 2012 г.
Режисьор: Абас Киаростами
В ролите: Рин Таканаши, Тадаши Окуно, Рио Касе, Денден
Кан – Конкурсна програма
ТОРОНТО – ПРОГРАМА „МАЙСТОРИТЕ”
Ученичка през деня и елитно момиче на повикване през нощта, красивата Акико хваща такси по тъмните улички на Токио, за да отиде на поредната среща – в къщата на възрастен професор, който се интересува повече от разговор с нея, отколкото от преживявания в спалнята. В края на вечерта тя заспива и се събужда точно навреме за училище. Професорът предлага да я закара, а пред училището се натъкват на приятеля на момичето, който взима възрасния мъж за баща й. Никой от двамата не се опитва да обясни как реално стоят нещата и така продължават играта…

17 ноември – зала 2 – 11 ч.
„ЕМИЛИ ЖОЛИ” – анимационен филм на Франция, 72 мин., 2011 г.
Режисьори: Филип Шател, Франсис Нилсен
Емили е малко синеоко момиче с руса коса и розови бузи. Утре е първият й ден в ново училище и е притеснена. Дали ще успее да си намери приятели? Из кашоните от последното им преместване майката на Емили намира книга, която е чела като малка. Тя предлага на Емили да я разгледа, за да разсее тревогите си. В книгата се разказва за малък син заек на име Жилбер, който, заради слабостта си към сладкишите, е отвлечен от ужасна вещица. Емили заспива докато чете. И тогава историята оживява.

17 ноември – зала 2 – 13 ч.
„ВОЙНАТА НА КОПЧЕТАТА” – Франция, 99 мин., 2011 г.
Режисьор: Кристоф Баратие
В ролите: Летисия Каста, Гийом Кане, Кад Мерад, Жерар Жюно
Екранизация по класическата детска книжка на Луи Перго, разказваща за момчешките банди от две съседни села, воюващи помежду си по време на Окупацията.

17 ноември – зала 2 – 17 ч.
„АЗ ПЕЯ ПОД ДЪЖДА” – САЩ,102 мин., 1952 г.
Режисьори: Джийн Кели и Станли Донън
В ролите: Джийн Кели, Доналд О’Конър, Деби Рейнолдс, Сид Чарис
„Златен глобус“ за най-добър актьор за Доналд О’Конър
НАГРАДА НА ГИЛДИЯТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ СЦЕНАРИСТИ ЗА ОРИГИНАЛЕН МЮЗИКЪЛ
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 100-ГОДИШНИНАТА НА ДЖИЙН КЕЛИ.
В Холивуд, в годините на прехода от неми към говорящи филми,  звездата Лина Ламонт не може да се адаптира към навлизането на звука. Всяка реплика, произнесена от нея, звучи фалшиво, а екранният й партньор Дон Локууд е поставен в неловката ситуация да трябва да й каже и че играе ужасно, и че извън екрана между тях няма нищо. Още повече, че среща младата Кати Селдън, която мечтае за артистична кариера и пленява сърцето му с непосредствеността си…Един от най-великите мюзикъли на всички времена.

17 ноември – зала 2 – 19 ч.
„КУХНЯТА НА ЛЮБОВТА” – премиерен филм на Великобритания, 90 мин., 2011 г.
Режисьор: Джеймс Хакинг
В ролите: Клер Форлани, Дъгрей Скот, Саймън Калоу, Питър Боулс, Гордън Рамзи (като самия себе си)
Роб – талантлив главен готвач и ресторантьор в Лондон, е съсипан от загубата на съпругата си. Един разговор със стария му приятел и световно известен главен готвач Гордън Рамзи, го кара да се реши да купи позападнал провинциален пъб и да го превърне в гурме ресторант. Неговият десерт се харесва на младата кулинарна критичка Кейт и двамата скоро откриват, че рецептата за истинско щастие е щипка екипна работа и голяма доза любов.

17 ноември – зала 2 – 20.45 ч.
„ХЕМИНГУЕЙ И ГЕЛХОРН” – премиерен филм на САЩ, 150 мин. , 2012 г.
Режисьор: Филип Кауфман
В ролите: Клайв Оуен, Никол Кидман, Дейвид Стратеърн, Родриго Санторо, Моли Паркър, Паркър Пози, Тони Шалуб, Питър Койот, Джоан Чен, Робърт Дювал
Награда „Еми” за музика , номинации за „Еми” за най-добър ТВ филм, актьор – Клайв Оуен, актриса – Никол Кидман, поддържащ актьор – Дейвид Стратеърн, режисура, операторско майсторство, сценография, костюми
Разказ за една от най-вълнуващите любовни истории на миналия век – страстната връзка и бурния брак на великия писател Ърнест Хемингуей и военната кореспондентка Марта Гелхорн, на фона на най-значимите събития на времето: Испанската Гражданска война, Съветско-Финландския конфликт, японската окупация на Китай, Втората Световна война.

18 ноември – зала 2 – 11 ч.
„ЖИРАФЧЕТО” – анимационен филм на Франция и Белгия, 78 мин., 2012 г.
Режисьор: Жан-Кристоф Лие и Реми Безансон
БЕРЛИНАЛЕ – ДЕТСКИ КОНКУРС
Вдъхновен от истинската история за пристигането на първия жираф на френска земя през 1827 г., филмът  разказва за приятелството между 10-годишния Маки и Зарафа – осиротяло жирафче, което пашата на Египет изпраща като подарък на краля на Франция.

18 ноември –зала 2 – 15 ч.
„ДЪЩЕРЯТА НА ПОВЕЛИТЕЛЯ НА СЛОНОВЕ” – Германия, 87 мин., 2010 г.
Режисьор: Арне Биркенщок
ГЕРМАНСКА ФИЛМОВА НАГРАДА „ЛОЛА“ ’11 ЗА НАЙ-ДОБЪР ДЕТСКИ ФИЛМ
16-годишната Чандани изгаря от желание да последва стъпките на баща си и да стане махут (човек, който се грижи за слоновете) и той й поверява грижите за малкото слонче Кандула. Но тъй като тя е първото момиче в една тардиционно мъжка професия, всеки се съмнява в способностите й…

18 ноември –зала 2 – 17 ч.
„СЛЪНЦЕ ИЗГРЯВА” – САЩ, 129 мин.,1957 г.
Режисьор: Хенри Кинг
В ролите: Тайрън Пауър, Ава Гарднър, Ерол Флин, Мел Ферер, Жюлиет Греко
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 90-ГОДИШНИНАТА НА АВА ГАРДНЪР.
Американският военен кореспондент Джейк Барнс, който, след като е ранен в Първата световна война, остава импотентен, се устоновява в Париж с надежда да потисне тревогите си… Екранизация по едноименния роман на Хемингуей.

18 ноември – зала 1 – 19.15 ч.
„ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ” – премиерен филм на Великобритания, 105 мин., 2011 г.
Режисьор: Филида Лойд
В ролите: Мерил Стрийп, Джим Бродбент, Александра Роуч, Оливия Колман, Йън Глен, Ричард Грант
„ОСКАР“ ЗА НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА МЕРИЛ СТРИЙП И ГРИМ
„ЗЛАТЕН ГЛОБУС“ ЗА НАЙ-ДОБРА ДРАМАТИЧНА АКТРИСА НА МЕРИЛ СТРИЙП
НАГРАДА НА НЮЙОРКСКАТА КРИТИКА ЗА НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА МЕРИЛ СТРИЙП
БАФТА ЗА НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА МЕРИЛ СТРИЙП И ГРИМ
Неочаквано трогателен биографичен филм за една от най-силните политически фигури на 20 век. След смъртта на съпруга си възрастната Маргарет Тачър си припомня живота си. Историята започва с бакалина Алфред Робъртс, който е избран за кмет на Грантъм и с позицията си в обществото възпитава у дъщеря си Маргарет любов към политиката. След дипломирането си в Оксфорд тя e готова да се бори на политическата сцена. Тогава се запознава с Денис Тачър, който е с нея непрестанно – от Парламента до „Даунинг Стрийт“ 10, където се установяват заедно докато тя е първата жена-премиер на Великобритания…

18 ноември – зала 1 – 21.15 ч.
„СЕДЕМТЕ ПСИХОПАТА” – премиерен филм на Великобритания и САЩ, 111 мин., 2012 г.
Режисьор: Мартин Макдона
В ролите: Сам Рокуел, Колин Фарел, Уди Харълсън, Аби Корниш, Кристофър Уокън, Том Уейтс, Олга Куриленко, Хари Дийн Стантън
ТОРОНТО – НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА В ПРОГРАМАТА „СРЕДНОЩНА ЛУДОСТ“
Начеващ сценарист неволно се оказва въвлечен в престъпния свят на Лос Анжелис, след като шантавите му приятели отвличат гаджето на брутален гангстер.

19 ноември – зала 2 – 17 ч.
„ДЖЕНТЪЛМЕНИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ БЛОНДИНКИ” – САЩ, 91 мин.,1953 г.
Режисьор: Хауърд Хоукс
В ролите: Мерилин Монро, Джейн Ръсел, Чарлс Кобърн
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 50-ГОДИШНИНАТА ОТ СМЪРТТА НА МЕРИЛИН МОНРО.
Двете салонни певици и най-добри приятелки Лорелай и Дороти  поемат на трансатлантически круиз към Париж, без да подозират, че са следени от частен детектив, нает от бащата на годеника на Лорелай, който я подозира в изневяра с богат възрастен господин… Музикална комедия, дала началото на  световни хитове като “Diamonds Are a Girl’s Best Friends”.

19 ноември – зала 2 – 19 ч.
„ВИСОЦКИ. БЛАГОДАРЯ, ЧЕ СИ ЖИВ” – премиерен филм на Русия, 128 мин., 2011 г.
Режисьор: Пьотр Буслов
В ролите: Сергей Безруков, Андрей Смоляков, Иван Ургант, Андрей Панин, Оксана Акиншина, Владимир Илин, Дмитрий Астрахан, Сергей Шакуров
2 НАГРАДИ „НИКА“ – ЗА ИЗГРЯВАЩ АКТЬОР НА ДМИТРИЙ АСТРАХАН И ЗВУК
През 1979 г. легендарният актьор, поет и певец Владимир Висоцки получава сърдечна криза по време на свой концерт и изпада в клинична смърт. Филмът е разказ за последните месеци от живота му и история за последната му голяма любов, както е разказана от семеен приятел на сина му Никита Висоцки – автор на сценария.

19 ноември – зала 2 – 21.15 ч.
„ДЕТЕКТИВ ДИ И ЗАГАДКАТА НА ПРИЗРАЧНИЯ ПЛАМЪК” – премиерен филм на Китай, 123 мин., 2010 г.
Режисьор: Цуй Харк
В ролите: Анди Лау, Ли Бинбин, Карина Лау, Тони Лън Ка-фай
6 ХОНГКОНГСКИ ФИЛМОВИ НАГРАДИ – ЗА РЕЖИСУРА, АКТРИСА НА КАРИНА ЛАУ, СЦЕНОГРАФИЯ, КОСТЮМИ, ЗВУК И ВИЗУАЛНИ ЕФЕКТИ
Зрелищно историческо криминале с екшън и бойни изкуства за коронацията на единствената управляваща императрица в историята на древен Китай. Главнят герой, детектив Ди е реално лице, придворните костюми и протоколът на династията Тан са пресъздадени с изключителна прецизност, а хореографията на бойните сцени е на хонгконгския крал на екшъна Само Хун.

20 ноември –зала 2 – 17 ч.
„ДА СЕ СРЕЩНЕМ В СЕЙНТ ЛУИС” – САЩ, 113 мин.,1944 г.
Режисьор: Винсънт Минели
В ролите: Джуди Гарланд, Маргарет О’Брайън, Люсил Бремър, Мери Астор, Джоан Карол, Том Дрейк
4 номинации за „Оскар“
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 90-ГОДИШНИНАТА НА ДЖУДИ ГАРЛАНД.
В годината преди Световното изложение в Сейнт Луис през 1904 г., докато се приготвят за предстоящото си преместване в Ню Йорк, четирите дъщери на семейство Смит научават доста за живота и любовта. Един от най-популярните коледни филми на всички времена и един от най- слънчевите мюзикъли в историята на киното.

20 ноември –зала 2 – 19 ч.
„СПАРКЪЛ: СОУЛ ДИВА” – премиерен филм на САЩ, 112 мин., 2012 г.
Режисьор: Салим Акил
В ролите: Джордин Спаркс, Уитни Хюстън, Дерек Люк
През 60-те години три сестри създават соул група, бързо сключват договор с могъщата компания „Мотаун“ и стават сензация, но славата е предизвикателство за семейните им отношения. Последната роля на Уитни Хюстън.

20 ноември –зала 2 – 21 ч.
„КОРИОЛАН” – премиерен филм на Великобритания, 122 мин., 2011 г.
Режисьор: Ралф Файнс
В ролите: Ралф Файнс, Джерард Бътлър, Брайън Кокс, Ванеса Редгрейв, Джесика Частейн
БРИТАНСКА НЕЗАВИСИМА ФИЛМОВА НАГРАДА ЗА ПОДДЪРЖАЩА АКТРИСА НА ВАНЕСА РЕДГРЕЙВ
НАГРАДА НА ЛОСАНЖЕЛИСКАТА КРИТИКА ЗА ПОДДЪРЖАЩА АКТРИСА НА ДЖЕСИКА ЧАСТЕЙН
Берлинале – Конкурсна програма
В своя режисьорски дебют Ралф Файнс пренася действието на прочутата шекспирова пиеса за съперничество, предателство и за войната като вечна човешка драма от Древния Рим в наши дни, като оставя текста непокътнат. Снимките са правени в Европа, на местата на действително състояли се военни действия, в актьорския състав има голям брой истински сръбски войници, а съвременният пейзаж позволява на Файнс да вмъкне и още нещо характерно при отразяването на войните в наше време: средствата за масово осведомяване – често бойните сцени се прекъсват от коментар в информационния блок на новините. След като 11 години триумфира с ролята на Кориолан на сцената, самият Ралф Файнс го пресъздава очаквано силно и на екрана.

21 ноември – зала 2 – 17 ч.
„КАКВИТО БЯХМЕ” –  САЩ, 118 мин.,1973 г.
Режисьор: Сидни Полак
В ролите: Барбра Страйзънд, Робърт Редфорд
2 НАГРАДИ „ОСКАР“ – ЗА МУЗИКА И ПЕСЕН: “THE WAY WE WERE”, ИЗПЪЛНЕНА ОТ БАРБРА СТРАЙЗЪНД
„ЗЛАТЕН ГЛОБУС“ ЗА ПЕСЕН
„ГРАМИ“ ЗА ФИЛМОВА МУЗИКА
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 70-ГОДИШНИНАТА НА БАРБРА СТРЕЙЗАНД.
Кейти – еврейка и политическа активистка, симпатизираща на червените, и Хъбъл – наследник на консервативно англо-саксонско протестантско семейство, изживяват великолепна любов въпреки идеологическите си различия и дори се женят. Но когато в началото на 50-те години решават да се преместят в Калифорния, където той, вече успешен писател, ще адаптира един от романите си за кино, там се вихри истерията на „черните списъци“ за симпатизантите на комунизма. Кейти не е променила възгледите си и двамата решават да се разделят. Години по-късно се срещат случайно …

21 ноември – зала 2 – 19.15 ч.
„МИР, ЛЮБОВ И НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО” – премиерен филм на САЩ, 96 мин., 2011 г.
Режисьор:Брус Бересфорд
В ролите: Джейн Фонда, Катрин Кийнър, Елизабет Олсън, Кайл Маклоклън, Розана Аркет
Торонто – официална селекция
Един развод може да накара човек да направи луди неща – манхатънската  адвокатка Даян решава да заведе сина си тийнейджър и по-голямата си дъщеря в Уудсток при баба им, някогашно хипи и все още истинско въплъщение на израза „свободен дух”. Всъщност децата никога не са виждали бабата, защото самата Даян не е говорила с майка си от 20 години… Трогателен и много смешен филм, представящ изключителната Джейн Фонда в напълно неочаквана светлина.

21 ноември – зала 2 – 21ч.
„ОРДАТА” – премиерен филм на Русия, 125 мин., 2012 г.
Режисьор: Андрей Прошкин
В ролите: Максим Суханов, Андрей Панин, Роза Хайрулина, Виталий Хаев
2 НАГРАДИ ОТ КИНОФЕСТИВАЛА В МОСКВА – „СРЕБЪРЕН СВ. ГЕОРГИЙ” ЗА РЕЖИСУРА И НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА РОЗА ХАЙРУЛИНА
Средата на XIV в. Половината териториянаот Европа и Азия е окупирана от Златната орда, обединила военните сили на монголите и генгизидите. Европа трепери пред заплахата от тяхното нашествие, което може да унищожи християнската цивилизация, тъй като някога могъщата Рус е разкъсвана от междуособици и не може да служи като естествена бариера между Изтока и Запада…

22 ноември – зала 2 – 17 ч.
„АЙСИДОРА ДЪНКАН” –  Великобритания, 138 мин.,1968 г.
Режисьор: Карел Райс
В ролите: Ванеса Редгрейв, Джеймс Фокс, Джейсън Робардс
КАН ’69 – НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА ВАНЕСА РЕДГРЕЙВ
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 75-ГОДИШНИНАТА НА ВАНЕСА РЕДГРЕЙВ.
Животът на знаменитата балерина Айсидора Дънкан, която през 20-те години напълно променя представата за балета. Уникалният й стил на танцуване я прави желан гост на крале, благородници и революционери. Но бохемският й начин на живот и нетрадиционен морал превръщат личния й живот в поредица от неразбирателства и трагедии, довели в крайна сметка до преждевременната й смърт едва 50-годишна.

22 ноември – зала 2 – 19.30 ч.
„СБОГОМ, МОЯ КРАЛИЦЕ” – премиерен филм на Франция, 99 мин., 2012 г.
Режисьор: Беноа Жако
В ролите: Леа Сейду, Даян Крюгер, Виржини Ледойен, Ксавие Бовоа, Ноеми Лвовски
ФЕСТИВАЛ НА РОМАНТИЧНОТО КИНО В КАБУР – НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА ЛЕА СЕЙДУ
Страсти, поквара и … хаос в двора на Мария-Антоанета през първите дни на Великата френска революция; позлатените покои на благородниците и нищетата на крайните квартали, където живеят онези, които ги обслужват. Една продворна дама с привидно невинен маниер умело си проправя път към благоволението на господарката си, докато съдбата не я подхвърля в съвсем различна посока…

22 ноември –зала 2 – 21.15 ч.
„СПОМЕНИ ЗА МОИТЕ ТЪЖНИ ПРОСТИТУТКИ” – премиерен филм на Испания, Мексико и Дания, 93 мин., 2012 г.
Режисьор: Хенинг Карлсен
В ролите: Емилио Ечевария, Джералдин Чаплин, Анхела Молина, Алехандра Барос, Доминика Палета, Оливия Молина
МАЛАГА – СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ
Ел Сабио цял живот е бил ерген. Като дете идеализира майка си до такава степен, че дори и след смъртта й никога не успява да се привърже към друга жена. 20-годишен посещава публичен дом за пръв път и продължава да го прави многократно след това, а в навечерието на 90-ия си рожден ден решава да си подари „луда нощ с млада девственица”… Екранизация на последния роман на Габриел Гарсия Маркес от 2004 г. по сценарий на Жан-Клод Кариер.

23 ноември –зала 2 – 17 ч.
„ПРОФЕСИЯ: РЕПОРТЕР” – Италия, Франция, Испания, 126 мин.,1975 г.
Режисьор: Микеланджело Антониони
В ролите: Джак Никълсън, Мария Шнайдер, Йън Хендри
2 НАГРАДИ НА ИТАЛИАНСКИТЕ КИНОЖУРНАЛИСТИ – ЗА РЕЖИСУРА И ОПЕРАТОРСКО МАЙСТОРСТВО
Кан – Конкурсна програма
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 100-ГОДИШНИНАТА НА МИКЕЛАНДЖЕЛО АНТОНИОНИ И 75-ГОДИШНИНАТА НА ДЖАК НИКЪЛСЪН.
Изморен от работата си, от брака си и от живота, който води,
военен репортер, пристигнал в Африка, за да пише за гражданската война в Чад, решава да се възползва от случайната смърт на търговец на оръжие в хотела, където е отседнал, и да смени самоличността си с неговата… Абсолютен шедьовър, един от най-брилянтните филми на Антониони, чиято финална 7-минутна сцена, заснета в един-единствен кадър, влиза във всички учебници по кино.

23 ноември – зала 2 – 19.15 ч.
„РУБИ СПАРКС: МЕЧТАНОТО МОМИЧЕ” – премиерен филм на САЩ, 104 мин., 2012 г.
Режисьори: Джонатан Дейтън и Валери Фарис
В ролите: Пол Дейно, Зоуи Казан, Антонио Бандерас, Анет Бенинг, Стийв Кугън
Локарно – официална селекция
Калвин е млад писател, постигнал феноменален успех в ранната си кариера, но напоследък не му върви нито с писането, нито в любовния живот – докато един ден не създава героиня на име Руби Спаркс. Когато седмица по-късно вижда Руби, седяща на креслото му от плът и кръв, е слисан. Изкусителна романтична фантазия за креативността и потенциала на създаденото буквално да заживее собствен живот.

23 ноември – зала 2 – 21.15 ч.
„ВОЙНАТА Е ОБЯВЕНА” – премиерен филм на Франция, 100 мин., 2011 г.
Режисьор: Валери Донцели
В ролите: Валери Донцели, Жереми Елкаим, Сезар Десекс, Елина Льовензон
КАН ’11 – ПРОГРАМА „СЕДМИЦА НА КРИТИКАТА“
3 НАГРАДИ В ХИХОН – ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ, НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА ВАЛЕРИ ДОНЦЕЛИ И НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР НА ЖЕРЕМИ ЕЛКАИМ
След като се запознават на купон, Ромео и Жулиета (и те не могат да повярват на съвпадението) се влюбват, заживяват заедно и им се ражда дете – Адам. Но Адам има здравословен проблем –  тумор в мозъка. Събирайки семейството и приятелите си, двамата родители обявяват война на болестта… Създаден по реални житейски преживявания на режисьорката и нейния партньор (които играят и главните роли), филмът е красив портрет на любовта и оцеляването.

24 ноември – зала 2 – 11 ч.
„СНЕЖИНКО, БЯЛОТО ГОРИЛЧЕ” – анимационен филм на Испания, 90 мин., 2011 г.
Режисьор: Андрес Шаер
Снежинко е единственото горилче-албинос в света, и това го прави главната атракция на барселонския зоопарк. Но другите горили не го харесват, защото е различен. Заедно с приятелите си Айлур – черна пантера-будист, преродена в тялото на червена панда, и Паула – умно малко момиче, Снежинко планира да се промъкне при всемогъща магьосница, за да му помогне да заприлича на нормална горила. Но за това трябва да излезе извън стените на зоопарка, а там дебнат опасности…

24 ноември – зала 2 – 13 ч.
„СИНИЯТ ТИГЪР” – Чехия, Словакия и Германия, 90 мин., 2012 г.
Режисьор: Петр Оукропец
В ролите: Линда Вотрубова, Якуб Вунш, Бара Хржанова
В един град, управляван от алчен и безскрупулен кмет, приказната ботаническа градина е застарашена от разрушаване. Но събитията придобиват неочакван обрат, когато тайнствен син тигър се появява по улиците.

24 ноември – зала 2 – 15 ч.
„ЛЕНИ” – САЩ, 112 мин., черно-бял, 1974 г.
Режисьор: Боб Фос
В ролите: Дъстин Хофман, Валери Перин, Джан Майнър
КАН ’75 – НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА ВАЛЕРИ ПЕРИН
БАФТА ’75 ЗА ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА НА ВАЛЕРИ ПЕРИН
НАГРАДА НА НЮЙОРКСКАТА КРИТИКА ЗА ПОДДЪРЖАЩА АКТРИСА НА ВАЛЕРИ ПЕРИН
6 номинации за „Оскар“, включително и за най-добър филм
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 85-ГОДИШНИНАТА НА БОБ ФОС И
75-ГОДИШНИНАТА НА ДЪСТИН ХОФМАН.
Историята на легендарния комик от 60-те години Лени Брус, чийто саркастични социални коментари често са считани от властите за обидни за широката публика.

24 ноември – зала 2 – 17 ч.
„ПОСЛЕДНАТА ЛИНЕЙКА НА СОФИЯ” – премиерен документален филм на  България, Германия и Хърватия, 80 мин., 2012 г.
Режисьор: Илиян Метев
КАН – НАГРАДАТА ЗА МЛАД ТАЛАНТ В „СЕДМИЦА НА КРИТИКАТА“
КАРЛОВИ ВАРИ – НАЙ-ДОБЪР ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ
Автентичен поглед към изтощителната и често сломяваща работа на тричленния екип на една софийска линейка по време на 48-часовата им смяна. Жертва на лошото финансиране в разпадащата се система на здравеопазването, едва 13 линейки обслужват почти двумилионния град. Въпреки, че дават най-доброто от себе си, харизматичният д-р Йорданов, медицинската сестра Мила и шофьорът Пламен понякога пристигат при пациентите си с часове закъснение…

24 ноември – зала 1 – 19 ч.
„НА РИМ С ЛЮБОВ” – премиерен филм на САЩ, 111 мин., 2012 г.
Режисьор: Уди Алън
В ролите: Уди Алън, Алек Болдуин, Роберто Бенини, Пенелопе Крус, Джуди Дейвис, Джеси Айзънлърг, Елън Пейдж, Орнела Мути, Джулиано Джема
Възрастна американска двойка лети за Рим, за да се срещне с годеника на дъщеря си, но невротичният баща на момичето не харесва младежа. Провинциалистът Антонио пристига в столицата със съпругата си, като се надява да впечатли роднините си, но се оказва в компанията на проститутка, готова да изпълни всяко негово желание. Един архитект на средна възраст преживява най-романтичното приключение в живота си, докато е на почивка във вечния град. А животът на местен мъж се обърква, когато тълпата го взема за кинозвезда… Уди Алън замисля новия си филм като калейдоскоп на човешки съдби, в които преплита хумор и романтика.

24 ноември – зала 1 – 21 ч.
„ПО ПЪТЯ” – премиерен филм на САЩ, Франция и Бразилия, 139 мин., 2012 г.
Режисьор: Валтер Салес
В ролите: Сам Райли, Гарет Хедлънд, Виго Мортенсен, Кирстен Дънст, Ейми Адамс, Елизабет Мос, Стийв Бушеми, Терънс Хауърд
Кан – Конкурсна програма
Екранизация на култовия роман на Джак Керуак, проникновен портрет на бийт поколението. Жадни за свобода, енергичният и харизматичен Дийн Мориарти и неговият приятел, писателят Сал Парадайз, кръстосват главните и второстепенни пътищата на следвоенна Америка в търсене на себе си…

25 ноември – зала 2 – 11 ч.
„ЛОТЕ И ТАЙНАТА НА ЛУННИТЕ КАМЪНИ” – анимационен филм на Естония и Латвия, 73 мин., 2011 г.
Режисьори:Хайки Ерниц и Яно Пьолдма
Една нощ два качулати лунни заека се опитват да откраднат магическия лунен камък, който чичото на кученцето Лоте е донесъл от загадъчен храм в планината. Лоте осуетява кражбата, но освен това трябва и да открие тайната на лунните камъни преди да е станало късно!

25 ноември – зала 2 – 13 ч.
„КЛЕЧКО ПОПАДА В ПРИКЛЮЧЕНИЕ” – Норвегия, 78 мин., 2010 г.
Режисьор: Мартин Лунд
В ролите: Адриан Грьоневик Смит, Петрус Кристенсен, Перниле Сьоренсен, Ян Гунар Рьойзе
Дребосъчето и неразделният му приятел Клечко, направен от клонче, се заемат с важно разследване – да открият виновника за инцидента с колело, при който е пострадала майката на момченцето. Помага им момиченце, което също си има кукла, направена от брезово клонче. Така, освен че помага на Дребосъчето във важната задача, Клечко успява и да се влюби.

25 ноември – зала 2 – 15 ч.
„УДИ АЛЪН: ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ” – премиерен документален филм на САЩ, 113 мин., 2012 г.
Режисьор: Робърт Уайде
С участието на: Уди Алън, Антонио Бандерас, Даян Кийтън, Джон Кюсак, Джош Бролин, Мартин Ландау, Мартин Скорсезе, Мира Сорвино, Мюриъл Хемингуей, Наоми Уотс, Скарлет Йохансон, Пенелопе Крус, Шон Пен
Обичаният сценарист, режисьор, актьор, комик и музикант Уди Алън за пръв път позволява животът и творческия му процес да бъдат документирани така щателно. Режисьорът на този филм получава безпрецедентен достъп в продължение на година и половина до пословично потайния Уди.

25 ноември – зала 1 – 17 ч.
„ЛЮБОВНА ТЕРАПИЯ” – премиерен филм на САЩ, 100 мин., 2012 г.
Режисьор: Дейвид Франкъл
В ролите: Мерил Стрийп, Томи Лий Джоунс, Стийв Карел, Мими Роджърс, Елизабет Шу
Кей и Арнолд са двойка с над 30-годишен семеен стаж. Но това, което изглежда като перфектна хармония и стабилност отстрани, се е превърнало в монотонен и отегчителен живот за Кей. Липсва й искрата на първите години, желанието, страстта. Решена да стори нещо по въпроса, тя решава да се запише на терапия при известен сексолог, макар че Арнолд приема идеята неохотно… Романтична комедия.

25 ноември – зала 1 – 19 ч.
„ИЗОБРЕТЕНИЕТО НА ХЮГО” – премиерен филм на САЩ,126 мин., 2012 г.
Режисьор: Мартин Скорсезе
В ролите: Бен Кингсли, Саша Барън Коен, Ейса Бътърфийлд, Рей Уинстоун, Емили Мортимър, Кристофър Лий, Джуд Лоу
5 НАГРАДИ „ОСКАР” 2011 – ЗА ОПЕРАТОРСКО МАЙСТОРСТВО, СЦЕНОГРАФИЯ, ЗВУК, ЗВУКОВ МОНТАЖ И ВИЗУАЛНИ ЕФЕКТИ
„ЗЛАТЕН ГЛОБУС” ЗА РЕЖИСУРА
2 НАГРАДИ БАФТА – ЗА СЦЕНОГРАФИЯ И ЗВУК
НАГРАДА НА ЛОСАНЖЕЛИСКАТА КРИТИКА ЗА СЦЕНОГРАФИЯ
НАГРАДА НА ГИЛДИЯТА НА СЦЕНОГРАФИТЕ ЗА ФИЛМ С ЕПОХА
30-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК. ОСТАНАЛ СИРАК СЛЕД КАТО БАЩА МУ ЗАГИВА В ПОЖАР В МУЗЕЯ, КЪДЕТО Е РАБОТИЛ,12-ГОДИШНИЯТ ХЮГО КРАДЕ, ЗА ДА СЕ ПРЕХРАНВА, ЖИВЕЕ НА ПАРИЖКА ГАРА И ЗА УДОВОЛСТВИЕ ПОДДЪРЖА ЧАСОВНИЦИТЕ Й – ЗАНАЯТ, КОЙТО Е НАУЧИЛ ОТ БАЩА СИ И ЧИЧО СИ. НО ОНОВА, КОЕТО НАИСТИНА ЖАДУВА ДА ПОПРАВИ, Е ТАЙНСТВЕНИЯТ МЕХАНИЧЕН ЧОВЕК, ОСТАНАЛ ОТ БАЩА МУ. СЪДБАТА ГО СРЕЩА СЪС СТАРИЯ МАЙСТОР НА ИГРАЧКИ ЖОРЖ, ОТ КОЙТО ХЮГО СЕ ОПИТВА ДА ОТКРАДНЕ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ. ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ТОВА Е САМИЯТ ЖОРЖ МЕЛИЕС, ЕДИН ОТ ЛЕГЕНДАРНИТЕ ПИОНЕРИ НА КИНОТО, ПРИ ТОВА МИСТЕРИОЗНО СВЪРЗАН С МЕХАНИЧНИЯ ЧОВЕК И БАЩАТА НА МОМЧЕТО… ЕКСТРАВАГАНТЕН, ВИРТУОЗЕН И ЗАВЛАДЯВАЩ, ФИЛМЪТ Е СВОЕОБРАЗЕН поклон на Скорсезе към историята и магията на седмото изкуство.

25 ноември – зала 2 – 21.15 ч.
„БОНИ И КЛАЙД” – САЩ, 111 мин., 1967 г.
Режисьор: Артър Пен
В ролите: Уорън Бийти, Фей Дънауей, Джийн Хекман, Майкъл Полард, Естел Парсънс
2 НАГРАДИ „ОСКАР“ – ЗА ПОДДЪРЖАЩА АКТРИСА НА ЕСТЕЛ ПАРСЪНС И ОПЕРАТОРСКО МАЙСТОРСТВО
2 НАГРАДИ БАФТА – ЗА ИЗГРЯВАЩА АКТРИСА НА ФЕЙ ДЪНАУЕЙ И ИЗГРЯВАЩ АКТЬОР НА МАЙКЪЛ ПОЛАРД
2 НАГРАДИ НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЩЕСТВО НА ФИЛМОВИТЕ КРИТИЦИ – ЗА ПОДДЪРЖАЩ АКТЬОР НА ДЖИЙН ХЕКМАН И НАЙ-ДОБЪР СЦЕНАРИЙ
НАГРАДА НА НЮЙОРКСКАТА КРИТИКА ЗА СЦЕНАРИЙ
НАГРАДА НА ГИЛДИЯТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ СЦЕНАРИСТИ ЗА ОРИГИНАЛЕН СЦЕНАРИЙ
ПРОЖЕКЦИЯТА СЕ ПОСВЕЩАВА НА 75-ГОДИШНИНАТА НА УОРЪН БИЙТИ.
Култов гангстерски филм за прочутата двойка банкови обирджии Бони и Клайд и тяхната банда.