Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Десетте най-абсурдни закони

Законите са съвкупностите от правила и норми в правните системи, които управляват почти всички нации. Те защитават гражданите и осигуряват спокоен живот, наказват нарушителите и поддържат реда в страната, за да няма анархия.Съществуват обаче и такива закони, които са меко казано абсурдни. Ще ви представим топ 10 на най-нелепите закони.

10. Законът за едното дете в Китай

Това вероятно е най-известният от тези по-нетипични закони. Приложен е в сила през 1987 г., за да забави прекомерния растеж на популацията в Китай, където по това време има повече от 1,3 милиарда души.Налагат се жестоки данъци на двойки, които дръзнат да имат повече от едно дете. Това наистина е нелепо и естествен ход на събитията е появата на безброй спорове.Защитниците адмирират Китай за тази стъпка, насочена против пренаселването не само на въпросната страна, а и на света. Противниците пък вярват, че не е редно и морално да забраниш на хората да имат повече от едно дете като посочват, че впоследствие броят на абортите се е увеличил многократно, защото много семейства държат да имат мъжки наследник.Борбата срещу този закон продължава и само бъдещето ще покаже дали населението на Китай отново ще започне да расте главоломно.

9. Забраната на електронните игри в Гърция

Това е закон, който би помогнал доста за развитието на младите хора, но все пак звучи нелепо. Приет е на 3 септември 2002 година само като ограничаващ игрите в интернет кафенета.Това е начин за борба с интернет залаганията. От 8 декември 2003 година обаче е ревизиран и включва забраната на всички електронни игри.Вече казахме, че според нас този закон всъщност е от полза. Колкото и смешно да звучи първоначално, достатъчно е да изгледаме някой клипчета в Youtube, за да разберем какво причиняват видео игрите на детската психика. Така че този акт на гръцките депутати не е толкова ненормален, колкото изглежда.

8. За прасетата във Франция

Никое прасе не може да бъде кръщавано Наполеон. Да, точно така, става въпрос за великия френски генерал и император Наполеон Бонапарт. Французите проявяват голямо уважение към него и се вярва, че известната кратка история на Джордж Оруел – „Животинската ферма”, в която прасето, олицетворяващо Сталин, е кръстено Наполеон е причина за този закон.Днес повечето хора смятат този закон за шега и почти никой не го спазва, а голяма част от населението дори не знае за съществуването на подобна забрана.

7. В Германия възглавниците са оръжия

Според един закон в Германия възглавниците са „оръжия”. Да, ако напълним една възглавница с павета и ударим престъпника, който се опитва да ни ограби, може би бихме го нокаутирали. Ние все пак бихме предпочели да се защитим с нещо доста по-сигурно предпазващо от… пухкав чувал.

6. Израелците не могат да си бъркат в носа в Сабат

Сабат е времето от залеза в петък до появяването на звездите в събота. И съществува следният закон: равинът има право да забранява на хората, които ходят в църквата му да си бъркат в носа по време на Сабат.Законът съществува не защото по принцип това си е отвратително, а защото се вярва, че кървенето, което може да бъде предизвикано от това бъркане в носа може да наруши светостта на този ден. Законът е насочен само към вярващи и освобождава редовните граждани. Така че ако на Сабат се озовете в Израел може да си бъркате в носа, колкото пожелаете.

5. В Свизеланд забраняват на жените да носят панталони

Свизеланд е една от най-бедните страни в света, в която средната продължителност на живот е 30-35 години. Тираничният диктатор Цар Мсвати III е прокарал доста странни закони в опит да квалифицира жените като по-нисши от мъжете. Затова на дамите е забранено да носят каквито и да било „мъжки” дрехи като панталони например.Наказанието за жена, позволила си да наруши забраната е брутално – панталоните й биват брутално разкъсвани от войниците. Какво се случва по-натам, можете да се досетите и сами…

4. Закон забраняващ публичното чифтосване на животни в Калифорния, САЩ

Ако се чудите дали е  възможно да забраните нещо на животните и то официално, то отговорът според калифорнийските закони явно е да. Забранено е чифтосването на животни на 1500 метра от всяко заведение, училище или църква.Интересно как се налага тази забрана и дали има полицейски служители, чиято задача е да не позволяват на… гълъбите да се галят шийки взаимно в забранената зона?

3. Номерата на колите във Филипините си имат почивни дни

Това е един доста специфичен закон: коли, чиито регистрационни номера завършват на 1 или 2 не могат да се движат по пътищата в понеделник, тези със завъшек на 3 или 4 не могат да се движат във вторник, 5 и 6 нямат право на това в сряда, 7 и 8 почиват в четвъртък, а 9 и 0 ги няма на пътя в петък.Не можем да ви дадем логичен отговор на въпроси за смисъла на този закон, но той е факт и оставяме на вас интерпретацията за ефективността.

2. Сватбен закон на честта в Япония

Този закон определено не е сред най-абсурдните в настоящия списък, но за сметка на това звучи доста странно. Състои се в това, че по-голям брат може по закон и чест, формално да поиска ръката на приятелката на по-малкия си брат по време на тяхната сватба и двамата трябва да се съгласят.

По този начин се проявява някакъв вид почит към по-възрастните, което е често срещана практика в традициите на азиатските народи.

1. Законът забраняващ смърт в парламента във Великобритания

В Англия има безброй безсмислени и нелепи закони. Този бие всякакви класации, но наскоро отпадна, след като непрестанно бе взиман на подбив и критикуван от дял свят като безсмислен, тъй като няма как да накажеш нарушителя – той е мъртъв все пак.

inews.bg