Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Попова: България иска да помогне на Македония

Нашата позиция е много ясна – ще има подкрепа, добросъседски отношения, помощ, но същото дължи и Македония към България. Това каза пред Дойче веле вицепрезидентът Маргарита Попова, предаде БГНЕС.“Вече повече от пет години България е член на ЕС, а преди това ние минахме през един доста тежък период и изминахме през много препятствия преди пълноправното си членство“, каза още Попова.“Членството в ЕС означава много неща. Означава правила, мотивация за зачитане на тези правила, искреност при зачитането на тези правила и изпълнение на тези правила. Изисква се и отговорно поведение, установяването на доверие, на зачитане на ценностите, на историята, на вчерашния, на днешния ден сред всички европейски партньори. Ние изпълнихме тези критерии и станахме пълноправни членове на ЕС“, каза още вицепрезидентът.

„България като един добър и миролюбив съсед, като държава, където живее един красив народ, силно подкрепя желанието за евроинтеграция на Македония. Нещо повече – ние имаме готовност да помогнем на Македония да избегне грешките, които допусна България при предприсъединителните преговори, както и грешките и недостатъците, които имаме в момента, в този кратък период от членството ни в ЕС. В същото време България много категорично казва следното – „да“ на еврочленството, но когато бъдат изпълнени ясно, искрено и истински всички критерии за еврочленство от страна на всички, които са поели по пътя към евроинтеграцията. Това каза София на македонската държава – ние сме съседи, имаме богата история. Познаваме се отдавна. Трябва да имаме добросъседски отношения“, подчерта Попова.

„България е един изключително добър съсед. Никой не може да се съмнява в това, но България много категорично казва, че при неизпълнение на критерии за еврочленство, в които задължително присъстват доверието, уважението между народите, зачитането на историята, на днешната действителност, но ако забележим, че има дефицити, ясно ще кажем това и ще поискаме да бъдат елиминирани“, смята още Маргарита Попова.“Ние искаме открито и искрено отношение от страна на лидерите на Македония. Те да поискат като добри съседи да живеем заедно. Да има взаимно уважение. Когато всичко това е на лице, тогава ще ви подкрепим. За мен е много важно, когато има някакви проблеми, те да бъдат споменати, дори и на по-късен етап. Много е важно да посочваме проблемите и заедно, с добро желание и по един добросъседски начин, да решаваме тези проблеми, а не да задаваме въпроси, защо сега, а не по-рано.

Сега е много важно да бъдат поставени на масата всички проблеми и въпроси. За да може те да бъдат решени. В противен случай може да бъде фатално късно след това. България много ясно и категорично каза какви са нашите претенции, какво очакваме. Ние сме готови да седнем и да дискутираме. Според мен нещата не са непреодолими, националните правителства, според мен, са подготвени да се съберат заедно около една маса и да кажат – тук сбъркахме, тук може да поправим нещата и заедно да вървим към ЕС“, подчерта още Маргарита Попова.

actualno.com