Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Парламентът прие окончателно Бюджет 2013

Парламентът прие окончателно на второ четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. след близо петчасово заседание и почти без дебати.Дебатите по бюджета започнаха вчера, когато бяха приети бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националнатаздравноосигурителна каза (НЗОК).Преди да преустановят вчерашното си заседание депутатите приеха и бюджетната рамка за 2013 г.Тази сутрин скандал прекъсна за кратко пленарното заседание. Причина за него бе изказване на финансовият министър Симеон Дянков от снощи, в което той нарече опозицията „пияна“. Тази сутрин от опозицията с викове и тропане по банките поискаха оставката му и след кратко прекъване на заседанието той се извини от парламентарната трибуна.

Днес Народното събрание реши максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., е 2 млрд. лв.Беше приет и бюджетът на общините за 2013 г.Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 1,9 млрд. лв.; трансфери за местни дейности, в т.ч. обща изравнителна субсидия – 240,6 млн. лв. и трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища – 19 млн. лв.; целева субсидия за капиталови разходи – 101,9 млн. лв., в т.ч. за изграждане и основен ремонт на общински пътища 50 млн. лв.

Месечната помощ за дете остава 35 лв. за всяко дете от едно семейство, въпреки протестите на майки пред парламента.В резерва за неотложни разходи се отделят до 30 млн. лв. за основен ремонт и изграждане на детски ясли и градини.За предоставяне на крайни декодиращи устройства на лица със специфични социални потребности за приемане на цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на национална информационна кампания за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване са предвидени до 17,5 млн. лв.

vesti.bg