Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

8 изненадващи признака, че сте в стрес

Между забързаното ви ежедневие, натоварения ви график от празнични събития и отчаяните ви опити да намерите перфектните подаръци за всичките си близки (при това без напълно да банкрутирате), всичко това може да акумулира стрес в организма ви, чиито „плодове да жънете“ дълго време след това.През следващите няколко седмици едва ли ще имате време за себе си, за да осъзнаете, че раздаването на максимум, всъщност може да ви навреди.В този период хората забравят да се хранят редовно и с качествена храна, чувстват се леко изнервени и започват да забравят разни дребни неща от сорта на къде са оставили ключовете.Това са легитимни признаци, че сте под стрес, но ние ще ви информираме за още осем такива симптоми, за които едва ли сте се замисляли.

Имайте предвид, че хроничният стрес повишава риска за множество здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, инсулт и депресия.

1. Мускулни болки и схващания

Когато са стресирани, хората често си мечтаят за масаж и почивка в далечен оазис или близък СПА център. В общи линии си представят бягство от реалната. Оказва се, че когато сме под стрес ние напрягаме мускулите си, а това може да предизвика мускулни спазми и крампи.

2. Потрепвания

Говорейки за спазми, сигурно ви се случва понякога да ви потрепва лицев нерв в зоната около очите? Може би стресът е виновен за него. Въпреки че няма доказателства затова, много хора, които се оплакват от подобни потрепвания, също така казват, че са уморени или стресирани.

3. Зъбни проблеми

Стресът кара хората да скърцат със зъби не само насън, но и през деня. Понякога без да усещат, те стягат челюстите си и стискат зъбите си. И двете неща могат да доведат до лицеви болки и зъбни проблеми. Вашият стоматолог може да ви каже, ако имате видими повреди по зъбите и да ви посъветва как да предотвратите по-нататъшното им износване.

4. Промени в менструалния цикъл

Жените могат да имат подобни проблеми и цикълът им да изчезне напълно или да започне да идва два пъти в месеца благодарение на стреса. Други стресирани жени могат да имат редовен цикъл, но по-болезнен, а предменструалният им синдром (ПМС) да е далеч по-изострен и тежък.

5. Косопад или побеляване на косата

Вероятно сте чували изразите „окапа ми косата от ужас“ или „побелях от проблеми“. Е, казва се, че те са си много точни. Когато сме под стрес, нашата коса е много по-склонна да капе. А дори да не сме генетично предразположени към ранно побеляване травматични събития и периоди на силен стрес могат да ускорят този процес. Причината е, че стресът може да накара белите кръвни телца да атакуват космените фоликули.

6. Сънуване на странни или повтарящи се сънища

За съжаление, стресът от деня ни има тенденция да ни следва и в леглото през нощта. Може би не си давате сметка, но ако сънувате някакви страхотии или странни, повтарящи се сънища, то просто сте „под пара“ и това е опитът на съзнанието ви да се справи със ситуацията. Тези сънища могат да ви помогнат да откриете какво точно ви притеснява в живота и да ви подсетят защо се чувствате по определен начин.

7. Стомашни проблеми

Стресът може да разбърка функцията на стомаха до толкова, че или да ви държи в тоалетната дълго, или да ви донесе хроничен запек и колики.

Връзката между стреса и стомашните проблеми не е напълно изяснена, но е сигурно, че хората под стрес са с по-чувствителни черва.

8. Синузити и продължителни хреми

Стресът понижава имунната ни система, оставяйки ни на риск от чести настинки, вирусни и грипни заболявания. Едно проучване установи, че хората, които имат високи нива на стрес, са два пъти по-податливи на разболяване. Ето защо можете да си влачите една хрема със седмици, ако сте в подобно състояние.

tialoto.bg