Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Приеха бюджетът на Община Варна за 2013 г.

Петнадесетото заседание на Общински съвет-Варна започна с едноминутно мълчание в памет на хор майсторката на Държавна опера-Варна Малина Хубчева. Даниела Димова каза, че загубата е изключително голяма. 40 подписа на общински съветници са положени в присъствения списък. В дневния ред на заседанието е включено гласуването на общинския бюджет за 2013 година в размер на 210 927 000 лева. В зала „Пленарна“, където се провежда сесията има и множество граждани, сред които и протестиращи срещу високите сметки за ток.

9:50 часа. Освиркаха Борислав Гуцанов Председателят на БСП във Варна Борислав Гуцанов опита да се възползва от създалата се ситуация с падането на правителството по време на сесията на Общински съвет във Варна. Той каза, че иска кмета на Варна да си подаде оставката, при което червеният лидер беше освиркан от гражданите в залата. Една част от тях го овикваха и крещяха „престъпник“.

Общинските съветници дадоха думата на Станислав Иванов, който е един от протестиращите срещу високите сметки за ток. Той каза, че негодуващите, които излизат всеки ден на протест нямат нищо общо с БСП, ВМРО, Атака и други политически формирования. По думите му гражданите няма да прекъснат протестите си. „Партийните централи да се осъзнаят, защото агитките им провокират напрежение на протестите“, каза още Иванов.

В 10:00 часа кметът на Варна Кирил Йорданов взе думата. По отношение на искането за неговата оставка, направено по-рано от Борислав Гуцанов, той каза, че в конкретната обстановка, която се е създала с падането на правителството ще си оформи лична позиция. „Необходима ми е информация. Считам за уместно да се обърна с молба към общинските съветници да приемат бюджета на Община Варна за 2013 година, за да може общината да продължи своя живот“, каза още Йорданов. Той обърна внимание на европейските проекти, които са изключително важни за града и призова местните депутати да гласуват бюджета.

По отношение на „Градски транспорт“ кметът каза, че ще бъде предоставена подробна информация за състоянието на общинския превозвач. Той коментира, че през годините на бюрата на всички председатели на Общинския съвет е предоставял докладите на „Градски транспорт“.

Кметът на Варна получи бурни ръкопляскания от събралото се множество граждани в залата.

11:50 часа думата взе зам.-председателят на ОбС д-р Янко Станев. Той заяви, че група „СДС-ДА“ ще подкрепи бюджета на Община Варна за 2013 година, защото е добър и общината има добри финансисти. „Бюджетът е на варненци, той не представлява топ с хартия, а е жив организъм. Нашият дълг пред гражданите на морската столица е да приемем бюджета. С приемането му ние изказваме своята подкрепа за реализирането на европроектите. Ние сме наясно, че при тежка ситуация в Общинския съвет може да се наложи варненци да платят цената на европроектите“, каза още д-р Станев. Бюджетът на Варна за 2013 година бе приет с 33 гласа „за“, 2 „против“, 0 „въздържали се“ и 16 „не гласували“.

dnesplus.bg