Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

„Гимнастика за бременни” е мартенската премиера на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна

„Гимнастика за бременни” е общ проект на утвърдилия се вече с няколко театрални постановки тандем между режисьора Калин Ангелов и авторката и актрисата Здрава Каменова. Пиесата започва сценичния си живот в Учебен театър НАТФИЗ и в Театрален колеж „Любен Гройс”, a в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” за пръв път се поставя на професионална сцена през 2013 г. В екипа са включени художникът Никола Налбантов – автор на сценографията, костюмите и видео изображението, и композиторът Мартин Каров. Плакатът и фотографията са дело на Симеон Лютаков, чийто стил определя естетските театрални визии на най-добрите театрални постановки на Варненския драматичен театър през последните творчески сезони. Участват актьорите Милена Кънева, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Теодор Папазов, Владислав Виолинов и Пламен Димитров.

„Гимнастика за бременни” е забавна история за четири бременни, пощурели от хормоните жени. По нелепа случайност се оказва, че и четирите носят едно и също име – Мария, но те са крайно различни като характери. В спектакъла „Гимнастика за бременни” абсурдно смешното се преплита с чисто човешко отношение към съвременни проблеми, свързани с теми като любовта и самотата. Отклоненията, истерията и самоиронията са поставени в ситуации на трогателен копнеж за близост. Тъкмо този поглед към темата за бременността прави представлението изключително комуникативно и интригуващо, като провокира онази искрена и трогателна човечност, постигането на която особено вълнува екипа на Калин Ангелов.

В тази връзка, той използва елементи от жанра мюзикъл в игрови план, за да подсили емоционалния заряд на действието. „В спектакъла логично са вплетени музикални цитати от известни и лесно разпознаваеми за публиката рок и поп хитове, които актьорите сами изпълняват. Оттук произтичат и допълнителни предизвикателства за тях, изискващи бравурна техника за водене на действието и персонажите – музикалност, пластичност, рязка смяна на гледната точка, рефлективност, чувствителност към проблемите, отвореност за нови идеи и влияния”, отбелязва Калин Ангелов.„Гимнастика за бременни” ще се играе на Основна сцена от 19.00 ч. Предпремиера – 1 март 2013 г. Премиери – 4 март и 8 март 2013 г.
briz15.com