Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Напрежението на Корейския полуостров продължава да расте

Южна Корея ще разгърне своя собствена противоракетна система за отбрана през юли във връзка с агресивните действия на Северна Корея, свързани с програмите за създаване на балистични ракети и ядрени оръжия, заяви висш военен от Южна Корея, предаде „Йонхап“. Сеул реши да не се присъединява към подготвяната от САЩ глобална противоракетна система за отбрана и постепенно изгражда своя независима противоракетна система от 2006 година. Системата е наречена Противоракетна система за отбрана на Корейското въздушно пространство. Тя включва ракети „Пейтриът“ и радари за ранно предупреждение с далечен обсег на действие.

В същото време Южна Корея обяви, че има „голяма вероятност“ Северна Корея да изстреля ракета със среден обсег на действие по всяко време. Външният министър на Южна Корея заяви на парламентарно изслушване в Сеул, че „според получената разузнавателна информация от наша и американска страна, вероятността за изстрелване на ракета от страна на Северна Корея е много голяма“. Северна Корея, изтъкна той, могат да изстрелят ракети „Мусудан“ „по всяко време от този момент насам“.

Южнокорейският външен министър заяви, че Сеул е поискал Китай и Русия да ходатайстват пред Пхенян да се намали напрежението на Корейския полуостров, което нарасна след наложените от Съвета за сигурност на ООН нови санкции срещу КНДР, след като тя проведе трети ядрен опит в началното на годината. Други официални лица от Южна Корея обявиха, че е забелязана повишена активност и средства за пренасяне на ракети в провинция Хамгюнг в източната част на Северна Корея – вероятно площадка за изстрелване на ракети.

Според експерти има голяма вероятност КНДР да изстреля ракетата около 15 април, когато се отбелязва годишнина от рождението на Ким Ир Сен. По-рано стана ясно, че КНДР е приключила зареждането с гориво на балистична ракета със среден обсег „Мусудан“ и е готова да я изстреля всеки момент. Ракетата може да достигне цели на разстояние 3500 километра или повече, според Южна Корея, което означава, че влиза в обсега на Япония и дори може да застраши Гуам.

Военни лица от Южна Корея обявиха, че съвместното командване на САЩ и Южна Корея на Корейския полуостров са повишили нивото на бойна готовност от нормално до „Watchcon 3″, което означава засилване на наблюдението и броят на разузнавачите. „Има ясни признаци, че Северна Корея може едновременно да изстреля ракети „Мусудан“, „Скъд“ и „Нодонг“, каза източник за южнокорейската агенция „Йонхап“.

Пхенян наскоро тества ракети „Скъд“ с малък обсег, но не се знае какво е качеството на далекобойните „Мусудан“ и „Нодонг“. Северна Корея обяви, че може да удари бази на САЩ в Пасифика, в частност Гуам. Но не е ясно дали ракетите имат потенциала да направят това. В същото време стана ясно, че Южна Корея планира да използва система за наблюдение, насочена срещу провокациите на Северна Корея, която заглушава сигнали в граждански учреждения, съобщиха източници. Северна Корея заглушава периодично GPS сигнали от 2010 година.