Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Варна кандидатства за Европейска младежка столица 2016

За втора поредна година Варна кандидатства за Европейска младежка столица. Кандидатурата е за 2016 година, името на града – победител ще бъде обявено на Генералната асамблея на Европейския младежки форум на 22-23 ноември. Инициативата е на Европейския младежки форум и започва през 2009 година. Кандидатурата на Варна се подготвя от екип на дирекция „Младежки дейности и спорт“ на общината и представители на неправителствени младежки организации в града. „Миналата година се включихме късно в надпреварата, но достигнахме до финалния кръг и показахме какво сме свършили до момента. Нашата слаба страна беше лобирането на високи политически нива, защото младежките инициативи са в интерес на всички“, каза на пресконференция Мария Баджакова, представител на неформална група „Аморфа“, организатор на младежкия фестивал „Дни на Европа“, чието 6-о издание вече започна.

Основното предимство на титлата Европейска младежка столица е, че тя дава шанс на града да покаже своите културни и исторически ценности през призмата на младежкия поглед. В избрания град се провеждат и повечето значими европейски и национални младежки събития. Акцент в тазгодишната кандидатура на Варна е намаляването на младежката безработица, което е свързано и с непрекъснатата емиграция на млади хора, проблем за цялата страна. Идея, която стои в бъдещето е сградата на Младежкия дом във Варна да бъде надстроена, за да се оформят пространства за срещи и работа на неправителствени младежки организации, както и обособяването на повече зони в града за младежки дейности, казаха представители на община Варна.

До 24 май продължават събитията от програмата на 6-ия фестивал „Дни на Европа“. Сред акцентите са включването в европейската инициатива Нощ на литературата (15 май, градинката „Севастопол“); отбелязването на Европейската нощ на музеите и галериите (18 май); няколко изложби с участието на студенти, едната от които е на 10 май в Галерия „Архис“ – елементи за интериор от велпапе и употребявани кашони на студенти в III курс на Техническия университет; графити проект, който ще преобрази част от пространството на помощно училище „Братя Миладинови“ (23 май). В началото на юли във Варна предстои друго голямо младежко събитие – фестивалът Funcity, а през юни във Варна ще се проведе национална среща-дебат на тема „Неформално образование“.
barometar.net