Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Мая Манолова: До септември ще има готов вариант на Изборен кодекс

Работата по изготвянето на промени в Избирателния кодекс продължава и до изтичането на тримесечния срок през септември основната работа ще е свършена, смята Мая Манолова. Работата на работната група по изготвяне на предложение за промени в Изборния кодекс няма да спре, през целия август ще работим върху предложенията, които са постъпили и ще пишем текстовете, каза още зам.-председателката на Народното събрание. Тя потвърди, че до септември вариант на промените ще бъде внесен в комисиите на парламента, преди да влезе за гласуване в пленарна зала.
За тази седмица също има заседание, което е насрочено за четвъртък, уточни тя. На него обаче ще се дискутират въпросите около финансирането на изборите, затова гражданското участие няма да е голямо, повече се нуждаем от експертно мнение на хората от Сметната палата и финансовото министерство.

Според Манолова, предложенията на Антоанета Цонева за промените в изборното законодателство са известни на работната група и повечето от тях са разумни и ще залегнат в текстовете. Както БЛИЦ писа, Цонева и още трима участници в протестите поискаха дебат в ефира на БНТ с представители на властта по горещите проблеми на обществото.

Мая Манолова съобщи още, че е участвала в обсъждане на новите положения, които да залегнат в изборното законодателство в Института за развитие на публичната среда миналата седмица, както и това, че самата Антоанета Цонева е посетила първата среща-дискусия по темата в парламента, но на втората не е дошла. Тя не се ангажира с прогноза дали предлагания в писмото дебат ще се осъществи, тъй като не е запозната с текста и идеята на инициаторите.

blitz.bg