Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Финансовият министър отпушва сделката за новите автобуси?

Финансовото министерство е на път да отпуши процедурата по подписването на договора за доставка на новите автобуси за Варна. Машините са първият етап от спечелените от Варна 114 млн. лв. за интегриран градски транспорт. Ведомството на Чобанов направило корекции по плащанията, които общинската хазна прави към превозвачите, за да не се стига до свръхкомпенсиране. Дали това означава, че ще бъде наложена софийската практика за плащане на километър, още не е ясно. Не е ясно и как ще бъде разпределена транспортната схема на града за обслужване между превозвачите.

“След приключването на всички модули от проекта – построяването на бързи ленти, велоалеи, информационни табла и пр., Общината ще подпише договора с превозвача, който ще бъде вътрешен оператор, каза днес кметът Иван Портних. Междувременно стана ясно, че кредитът за съфинансирането по проекта за модернизиране на обществения превоз ще бъде теглен и обслужван от общината, а не от изпадналото във финансов колапс общинско дружество “Градски транспорт”.

Как ще бъде разпределена дейноста по обезпечаването на обществения превоз във Варна ще стане ясно след изследване на експерти. За целта Европейската банка за възстановяване и развитие отпуска две линии от по 100 000 евро грант за Варна. По едната ще върви изработването на новата транспортна схема на града. Срещу длругите 100 000 лв. консултанти ще трябва да изработят концепция за паркирането в морската столица.

Финално одобрение от министерството на финансите на договора за обществен превоз на пътници, част от проекта за интегриран градски транспорт, очаква община Варна. „Проведена бе среща с представители на министерството, по време на която детайлно бяха разгледани препоръките по отношение на договора. След направените корекции окончателният вариант на документа е изпратен до МФ и до управляващия орган, очакваме бързо одобрение, за да подпишем договора за доставка на нови автобуси до края на годината“.

Това обяви кметът на Варна Иван Портних по време на среща с журналисти. След като новите превозни средства станат факт, Европейската банка за възстановяване и развитие е готова да отпусне на морската столица 200 000 евро безвъзмездно – за проектиране, обследване, анализ и препоръки за решаване на проблема с паркирането в централната градска част.

Ето какво още каза кметът Иван Портних пред медиите днес:

Пълна готовност за старт на ремонта на центъра на морската столица има общината, стана ясно още по време на пресконференцията. Строителните работи са по проект “Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна” по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Зелена и достъпна градска среда” на оперативна програма “Регионално развитие”.

„На 2-ри октомври изтича срокът за обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител на първия етап от ремонта на пешеходната зона – от Катедралата „Св. Успение Богородично“ до хотел „Черно море“, на стойност 4,5 млн. лв. Ако обжалвания няма, можем да започнем веднага работа, защото с такова състояние на площад „Независимост“, например, нямаме лице да се борим за престижни кандидатури като младежка и културна столица на Европа“, каза Иван Портних.

Кметът припомни, че на практика договорът, сключен с фирмата за ремонт на площада през 2002 г., показва, че гаранцията все още е актуална, тъй като е за 15 години – т.е. до 2017 г.  По темата работят и юристи от общинската администрация, тъй като всички ремонти на площада досега е трябвало да бъдат за сметка на изпълнителя – „Стили роуд“.

vnews.bg