Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Европейската банка отпусна 16 млн. лева на Община Варна

Договор за дългосрочно финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие подписаха днес кметът на община Варна Иван Портних и Даниел Берг, директор на банката за България. ЕБВР отпуска на Варна кредит от 7.9 млн. евро, които ще покрият съфинансирането по проекта на Интегриран градски транспорт, което общината дължи по договор. „Условията на кредита са изключително изгодни“, коментира Иван Портних. Договорът е за 12 години с 3 години гратисен период. Лихвата е 2,8 пункта плюс месечната ставка на юрибор (Euro Interbank Offered Rate, средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро), или общо около 3% годишно.

Експерти на ЕБВР вече работят по проекта за Интегриран градски транспорт на Варна. Те оформиха и договора за обществена транспортна услуга, без който досега проектът тъпчеше на едно място. Одобрението на този документ от страна на финансовото министерство ще позволи на Община Варна да подпише договора с полската фирма Соларис за доставка на новите 70 автобуса за градския транспорт на Варна. Ключовият за града въпрос кметът обсъдил в неделя с премиера Пламен Орешарски по време на заседанието на Националното сдружение на общините в Албена. „Имаме неговото уверение, че проблемът ще бъде решен до няколко дни. Наш екип днес сутринта замина за София и ще работи на място с управляващия орган на Оперативната програма. Чакаме ги да се върнат със съгласувателно писмо от Министерството на финансите, за да подпишем договора със Соларис до края на седмицата и до Коледа новите автобуси да са тук“, каза кметът.
Полската фирма „Соларис“ трябва да достави във Варна 30 съчленени автобуса, 20 соло на дизел и още толкова – на метан, на обща стойността 33 млн. лева. Срокът за изпълнението е между 70 и 112 дни за различните позиции в поръчката. ЕБВР отпуска и грант от 350 хил. евро на Община Варна за анализ и нова транспортна схема на града. Действащата сега е морално остаряла и не е променяна от години, обясни Иван Портних. Анализът ще включва и стратегия за паркиране в града, в това число и за синя зона в централната част. За целта ЕБВР ще предложи на общината трима утвърдени експерти, един от които с конкурс ще спечели изработването на новата схема. „Това е първият ни договор с община Варна. Отне ни 20 години, за да го подпишем“, каза Даниел Берг. Банката от години работи с Бургас и София. Според Берг има възможност тя да финансира и други големи инфраструктурни обекти на територията на Варна. „Експозицията на общината в момента е много добра и можем да търсим и по-високо финансиране“, потвърди кметът.

varnautre.bg