Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Светът скърби за Мандела

Цял свят скърби за иконата на борбата срещу апартейда в ЮАР Нелсън Мандела, който почина вчера на 95-годишна възраст. Властите в ЮАР ще организират погребение с държавни почести за бившия президент на страната, предаде Ройтерс. Президентът на ЮАР Джейкъб Зума обяви още, че националният флаг в цялата страна ще бъде свален на половина до погребението, на което ще присъства и президентът на САЩ Барак Обама.  Като “угасване на велика светлина“ определи смъртта на Мандела британският премиер Дейвид Камерън. „Велика светлина угасна на този свят. Нелсън Мандела беше герой на нашето време. Поисках знамето на „Даунинг стрийт“ 10 да бъде спуснато наполовина“, написа Камерън в Туитър. Премиерът на Австралия Тони Абът приветства Нелсън Мандела като „истински велик човек“ и го посочи за баща на модерна Южна Африка. „Нелсън Мандела беше една от най-великите личности на Африка, може би една от най-великите личности на нашия век. Истински велик човек“, каза Абът пред радио „Ферфакс“. В официалното му изявление се казва, че Мандела „ще бъде запомнен като повече от политически фигура, той беше морален лидер“.

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс отдаде почит на Нелсън Мандела, предаде АФП. „С Нелсън Мандела, бащата на ЮАР, умря и движещата сила за свобода и помирение“, каза Фабиюс в изявление. Почетният архиепископ на ЮАР Дезмънд Туту възхвали своя съотечественик и също носител на Нобелова награда Мандела като човека, който научи дълбоко разделената нация как да се обедини. „През изминалите 24 години Мадиба ни научи как да се обединим и да вярваме в себе си и в другия. Той беше обединител от момента, в който излезе от затвора“, каза Туту по повод на смъртта на Мандела. „Ние сме облекчени, че неговото страдание приключи, но нашето успокоение е заглушено от нашата скръб. Нека почива в мир“.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф почете паметта на Мандела, посочвайки го като пример за борещите за справедливост и мир. „Примерът на този велик лидер ще ръководи всички онези, които се борят за социална справедливост и мир по света“, каза заявява тя в изявление. По думите й, Мандела е най-великата личност на 20 век.

Президентът на Нигерия оплака загубата на един от „най-великите освободители“ в историята в съболезнователна телеграма до ЮАР. Гудлък Джонатан, държавен глава на най-населената държава в Африка, каза, че „Мандела винаги ще бъде помнен и почитан от цялото човечество като един от неговите най-велики освободители, мъдър, смел и състрадателен лидер и икона на истинската демокрация“. Според него бившият президент на ЮАР е „източник на вдъхновение за подтиснатите хора по цял свят“.

Британският принц Уилям нарече смъртта на Мандела „изключително тъжна и трагична“, веднага след като присъства на премиерата в Лондон на филм за живота на бореца срещу апартейда, наречен „Мандела: Дългият път към свободата“. Зиндзи, дъщеря на Мандела, също присъства на премиерата. „Точно ни напомниха какъв необикновен и вдъхновяващ човек беше той. Моите молитви и мисли сега са с него и неговото семейство“, каза Уилям.

Премиерът на Индия Манмохан Сингх нарече починалия „истински пазител“, който ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения и след смъртта си. „Исполин сред хората почина. Това е толкова загуба за Индия, колкото и за ЮАР. Той беше истински пазител. Неговите живот и дело ще останат източник на вътрешно вдъхновение за идните поколения. Присъединявам се към всички молещи се за душата му“, се казва в съобщението. В отделно изявление президентът на Индия Пранаб Мухерджи нарича Мандела „държавник, световен лидер и икона на вдъхновение за човечност“.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел почете паметта на Мандела, заявявайки, че Германия скърби заедно с южноафриканския народ. „Заедно с народа на ЮАР ние в Германия сме в траур за Нелсън Мандела. Неговото име завинаги ще бъде свързано с борбата срещу подтисничеството на неговия народ и победата над апартейда“, се казва в изявлението й.

Президентът на Китай Си Дзинпин изрази дълбока скръб и съболезнования към южноафриканския си колега Джейкъб Зума във връзка със смъртта на бившия президент на Република Южна Африка, предаде РИА Новости. „Китайският народ винаги ще помни забележителния принос на Нелсън Мандела за развитието на отношенията между Китай и Република Южна Африка, както и за прогреса на човечеството“, се посочва в посланието на китайския ръководител до южноафриканския му колега.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в четвъртък тридневен траур по повод смъртта на Мандела. Съболезнования изказаха и други латиноамерикански лидери. „В чест на такъв титан като Нелсън Мандела реших от името на цяла Венецуела да обявя тридневен траур в родинатана Боливар и Чавес“, съобщи Мадуро в своя Туитър. Венецуелският президент нарича Мандела лидер на сражаващите се народи. „От Венецуела ти изпращаме нашата любов“, пише още той.
24chasa.bg