Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Плевнелиев: Мит е, че съм разединител на нацията

Корупцията, олигархията и монополите пречат на инвестициите, каза Росен Плевнелиев. Той нарече мит твърдението, че е разединител на нацията. Росен Плевнелиев дава пресконференция, с която отчита втората година от мандата си. В нея участва и вицепрезидентът Маргарита Попова. „Мит е, че президентът разединява. Ако замитах проблемите, посочени от гражданите, аз бих бил разединител. Направих точно обраното. Подкрепях не една или друга партия, а справедливите искания и ще продължа да го правя“, подчерта държавният глава.

Според него друг, особено опасен, мит е, че политическата класа трябва да бъде изметена, че е необходима коренна промяна на системата и рестартиране на държавата. „Решението минава не през нова доза революции, месии и популисти, а през простата думичка – работещи институции“, допълни Плевнелиев. Той изтъкна, че през последните две години е имало особено големи предизвикателства, сред които опита „да се сблъскат не идеите, а гражданите и автобусите“.

По думите му протестите са доказали, че политиците трябва да заработят за народа и да спрат да кадруват в съдебната система. Функционирането на пазарната икономика е затруднено от корупцията, олигархията и монополите, добави президентът. Той подчерта, че това е пречка пред инвестициите и са нужни независими регулатори. Единственото, което се е променило в ДКЕВР, е че ръководството се е сменило шест пъти, каза още Плевнелиев:

„Никаква реформа, въпреки че хората я пожелаха и протестираха за нея. ДКЕВР е също толкова зависим от правителството и партиен, колкото винаги е бил”. Държавният глава добави, че е поставена под въпрос енергийната ефективност и че при пълна непрозрачност се теглят заеми от кабинета. Той уточни, че подкрепя строителството на газопровода „Южен поток” при съобразяване с европейското законодателство и пазарните цени. Президентът съобщи, че през февруари ще свика Консултативния съвет по национална сигурност за финансирането на проекти от ЕС.
По повод последните твърдения за записи с Бойко Борисов той заяви, че преди евроизборите още отсега „се започва със СРС-та, подслушване, скандали, които изместват по-важното“. На въпрос как ще коментира ситуацията с Волен Сидеров, Плевнелиев отговори: „На 5 юли, когато Волен се разкарваше с шпиц команди, се обърнах към прокуратурата като посочих какво е направила френската прокуратура с тяхната националистка. Надявам се на отговорно отношение на партиите в парламента“.  Росен Плевнелив обяви, че ще присъства на закриването на Олимпиадата в Сочи.

dir.bg