Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Лидерите на опозицията в Киев готови да тръгнат срещу куршумите

Лидерите на украинската опозиция, които са обвинявани от по-голямата част от хората на Евромайдана в нерешителност, в сряда – след смъртта на няколко демонстранти, заявиха, че ще тръгнат с хората „срещу куршумите“, ако президентът Виктор Янукович не тръгне на отстъпки, предаде Би Би Си. „Аз съм с всеки от вас тук, на площада. Ако трябва да се стои, ще стоя, ако трябва да се върви и да се сражаваме – аз ще бъда заедно с вас. Заради надеждата, която мнозина възлагат на мен и казват: Виталий, надяваме се на вас, че няма да ни подведете… Ще направя всичко. Ако трябва да се върви срещу куршумите – аз ще тръгна срещу куршумите“, обяви на поредното „народно вече“ (народно събрание) на Майдана лидерът на партия УДАР Виталий Кличко.

Кличко за първи път произнесе реч на Майдана на руски. Той започна с думите, че властта се опитва да раздели гражданите на Украйна по езиков или географски признак, но гражданите според Кличко прекрасно се разбират помежду си. „Куршум в челото, значи – куршум в челото!“

Лидерът на партията „Отечество“ Арсений Яценюк поиска от трибуната на Майдана президентът Янукович да отстъпи пред исканията на опозицията през следващите 24 часа. „За да запазим живота си, ни останаха 24 часа. С позор няма да живея. Утре тръгваме напред! Куршум в челото, значи – куршум в челото!“, заяви Яценюк.

Според Яценюк през тези 24 часа президентът Янукович трябва да уволни правителството и сам да се оттегли, свиквайки предсрочни избори.
Хиляди демонстранти отговориха със скандирането „Молодец!“ „Какво ни остава да правим, ако не да тръгнем срещу куршумите?“ – това гласи отговорът на немладия участник в Евромайдана Василий от Черновцов на въпроса на Би Би Си дали е готов да тръгне с Яценюк.

Владимир Голован – млад човек от Мариупол, който живее в Киев, също е готов да тръгне с лидерите „под куршумите“, само че се надява, че няма да има куршуми. „Ако това наистина бъде масово, няма да трябват нито коктейли Молотов, нито куршуми. Много голям брой хора, това влияе психологически. Ако 100 000 души конкретно поискат да бъде направено нещо, няма да бъдат спрени и от куршуми, от нищо“, каза Владимир. Въпреки смъртта на демонстранти в сряда в Киев неговата съпруга Катерина също се надява, че „онази страна“ няма да стреля: „Все пак там също са хора“,

„Властта е глуха“

Опозиционерите обаче са абсолютно недоволни от тази среща. „На въпрос дали президентът обсъжда предсрочни избори, където властта може да бъде сменена, отговор не беше получен“, разказа Кличко. „Създава се впечатлението, че президентът не се готви да решава политическата криза“, добави той пред журналисти.

„Властта е глуха“, въздъхна Кличко и вдигна рамене. Според него в която и да е друга държава, след като служители на правоохранителните органи са застреляли демонстранти, правителството и президентът щяха да си подадат оставката.

Днес лидерите на опозицията отново планират да се срещнат с президента, но не възлагат особени надежди на тези преговори. В сряда опозиционерите обявиха създаването на алтернативен парламент – Народна рада. В него с времето според замисъла на лидерите на протеста ще влязат опозиционни депутати от избираемите органи на различни нива от всички региони на Украйна.

dnes.bg