Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ванухи Аракелян е новият председател на Варненския апелативен съд

С 18 гласа „за“ и 4 против“ днес ВСС избра Ванухи Аракелян за председател на Варненския апелативен съд. Близо 2 часа продължиха дебатите между членовете на съвета и Ванухи Аракелян. Тя имаше възможност да представи концепцията си за развитието на втория по големина и натовареност апелативен съд в страна.
Ванухи Аракелян завършва Юридическия факултет на СУ”Св.Кл .Охридски” през 1988г. Професионалният й път започва като стажант-съдия в Окръжен съд Варна през същата година, преминава през ОбНС Добрич, където е Главен юрисконсулт. Съдия в Районен съд Варна от 1991 до 1996 год, там в последните две години е зам.председател и председател на Брачна колегия. От октомври 1996 е съдия в Окръжен съд Варна, негов зам.председател и ръководител на Търговско и фирмено отделение. Има ранг съдия във ВКС и ВАС. От юни 2004 година е административен ръководител на Окръжен съд Варна и до  настоящия момент вече втори мандат управлява този съд.
Била е хоноруван асистент и лектор в ИУ Варна и Икономическия колеж при ТУ Варна по основи на правото, семейно и наследствено, търговско, финансово и гражданско процесуално право. Преподавател по Търговско право във ВСУ «Ч.Храбър» във Варна. Специализирала е в САЩ, във Великобритания по програма „Трейл” на Британския ноу-хау фонд. Лектор на семинари, конференции и дискусии, организирани от МП, ЦОМ, НИП, Патентно ведомство, в това число и в конференции в страни от Европа. Участва в работна група на ВСС по изготвяне концепция за прилагане на информационните технологии в производството по несъстоятелност, в съвместни проекти на МП и австрийското МП по прилагане на Work-flows в производството по несъстоятелност, както и в проект „Независима съдебна власт”.
Многократно е казвала, че в старта на първия си ръководен мандат  се чувствала  като човек, който трябва да обхване с ръцете си слон. Днес се усмихва на това сравнение, защото владее много от оръжията за добро управление. С пословична упоритост и професионализъм воюва за покриването на всеки един от стандартите за добро управление на съда, разписани още през 2005 година в План за развитието на Варненски окърежн съд, подкрепен от Инициативата за укрепване на съдебната система към Американската агенция за международно развитие и одобрен от ВСС. Аракелян познава всеки детайл от сложния организъм на съда и планира всяка една промяна в дейността му – стъпка по стъпка.  Не пропуска да информира незнаещите, че вече втори мандат управлява «Съд – модел» по стандартите за добро управление на съдебната система. Вторият по натовареност съд в страната е и водещ при внедряването и утвърждаването на съвременни информационни технологии в цялостния процес на правораздаване. Гордее се със всеки свой служител и с колегите си съдии. Отстоява със зъби и нокти независимостта в работата на съда. Казва, че за нея Правораздаването е свещенодействие, а по своята същност самотно занимание. Съдията  трябва да има относителния комфорт да прегледа делото и представените  доказателствата, за  да се произнесе според закона  и неговото вътрешното убеждение.

barometar.net