Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Полицията във Варна работи върху сигнала срещу Пламен Стоянов

От Варненската районна прокуратура съобщиха за www.briz15.com, че на 29 януари са изпратили за проверка сигнала на председателят на КТ „Подкрепа“ във ВиК Варна Лидия Димитрова срещу канидата за шеф на водното дружество Пламен Стоянов. Срокът за разглеждане на сигнала е един месец, след което становището на полицията ще бъде предадено в прокуратурата. В шест месечен срок от Районна прокуратура Варна трябва да се произнесат по него. Припомняме, че в сигналът подаден от Лидия Димитрова  става дума за подаването на декларация с невярно съдържание от Пламен Стоянов, който е кандидатът на БСП за управител на ВиК Варна. Документът беше публикуван в медиите и от него стана ясно, че „Декларираните в декларациите обстоятелства са неверни и това е видно от обикновена справка в Търговския регистър на името на Пламен Стоянов. Към дата 21.06.2013 г., както и към 22-и декември 2013 г., т.е. ден след подписване на втората нотариално заверена декларация, той е управител и собственик на капитала на „МИПС“ ЕООД, „ПСМ- ТРАНСПОРТ“ ЕООД, и член на Съвета на директорите на „МИПС- ИНВЕСТМЪНТ“ АД. Член 313 от Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода до три години за лице подало документ с невярно съдържание или глоба, но според юристи има голяма вероятност Стоянов да се размине с административно наказание /глоба/.
Той може да се измъкне по Чл. 78 от НК, който гласи:  „Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:
а)  за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;
в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

Това на разбираем език означава, че в България, който пожелае може да попълва документи с невярно съдържание, да не лежи в затвора за това престъпление и да плати само глоба. По кой член ще бъде подведен Пламен Стоянов зависи от прокурорите, които ще водят делото срещу него, ако има дело разбира се. До два месеца се очаква и решението на Комисията по предотвратяване на конфликт на интереси, до която също е подаден сигнала от Лидия Димитрова.

briz15.com