Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Д-р Янко Станев: Икономиката на Варна се съвзема! Неувеличението на данъците е основа на бюджета

„Оптимист съм в приходната и неприходната част на бюджета на община Варна.“ Това каза на днешното 28-мо заседание на местния парламент неговият зам.-председател, д-р Янко Станев от групата СДС-ДА. „Миналата година в последния момент увеличихме макрорамката на бюджета, за да удовлетворим сектор здравеопазване и образование. Въпреки това имаме 103% изпълнение на бюджета, което означава, че икономиката на града започва да се съвзема. Няма да коментирам и приемам критиката по отношение на управление на собствеността от разпореждане с общинска собственост.

Поначало ние не разполагаме с толкова много финансови инструменти, управлението на общинска собственост е един от основните. Изпълнението на бюджета се дължи на свободата, която даваме на общинската администрация. В момента мисля, че трябва да бъдат ограничени финансовите разходи, нещо което е в основата на стабилността.

Бюджетът за 2014 година постига няколко цели. В план-сментка чистота има резерв да се работи относно нови технологии. Резерв има и в запазването и намаляването на местните данъци и такси, което е основната ни опорна точка в бюджета. Смятам, че трябва да се работи по съкращаването на разходите в публичната сфера, реформи в общинската икономика. Аз съм за успешните социални политики, които община Варна води. Нашата група СДС-ДА, виждайки този потенциал в бюджета, не сме отправили и критики. Не е добре да не се разсъждава, когато се приема нещо. Както например отхвърлянето на предложението за увеличение на средствата за масов спорт на заседание на ресорната комисия. Спирането на продажбата на общински жилища не кореспондира с желанието ни да нямаме секторни привилегии. Днес пак виждам сектора здравеопазване, аз самият съм наясно, защото съм лекар. Претенциите ми към бюджета съм ги казал на заседания на комисии и те касаят инфраструктурните програми,“ изтъкна д-р Станев.

Председателят на финансовата комисия и общински съветник от ГЕРБ Тодор Балабанов също подкрепи бюджета от името на групата, която представя. По думите му приходната част е увеличена с 10 млн.лв спрямо 2013 г. Заложените основни приоритети в бюджета са образование, социална политика, здравеопазване. Амбициозната капиталова програма, възлиза на 35 млн.лв. 290 млн.лв общината се предвижда да усвои по европейските програми през настоящата година и с това бюджетът да стане над 500 млн.лв.

В подкрепа на бюджета застанаха и група „Граждански експертен център”. Критика отправиха общинските съветници от БСП д-р Лидия Петкова и Пламен Начков. Становището им е във връзка със средствата, предвидени за здравеопазване. Освен това Начков разкритикува заложените 5 млн.лв. приходи от собственост, които според него няма как да бъдат изпълнени.

„Ясно е за всички, че новата администрация ще търси позициониране в бюджета, за да се реализират секторните политики и приоритети,“ коментира кметът Иван Портних.
„Бюджетът дава гаранция, че в рамките на следващата година в община Варна ще се влеят милиони европейски средства включително в сферата на здравеопазването. Не мога да се съглася, че секторът е пренебрегнат. Бих апелирал във всички сфери, където има недостиг на средства за по-добър мениджмънт. Такъв подход ще има от тук нататък към публичните финанси. В този бюджет има буфери. Пилеенето на пари, което се е случвало, няма да се случва. Когато сме платили близо 2 млн.лв в адвокатски хонорари – тогава ще има недостиг. Когато сме плащали за палми, когато е имало бездействия, пилеене на пари. Убеден съм, че този бюджет ще има актуализация и тя ще бъде в положителна посока,“ завърши Портних.
dnesplus.bg