Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът Иван Портних: Новият бюджет слага край на пилеенето на пари

Бюджета на община Варна за 2014 г. с макрорамка от 222 млн. лв. приеха общинските съветници по време на сесия на местния парламент. „Когато встъпих в мандат в средата на миналата година, заварих бюджет, управляван преди мен от хикс на брой временни кметове. Започнахме с дефицит от 8 млн. лв. С редица оптимизационни мерки – орязване на разходи и строга финансова дисциплина, приключихме годината успешно. Нямахме обаче възможност да провеждаме реални политики, каквито дава един пълноценен бюджет. Уверявам ви, че оттук нататък хората ще видят резултати от новия подход в управлението на града”, обясни кметът Иван Портних. Той допълни, че бюджетът за 2014 г. дава гаранция, че в рамките на следващата година в общината ще се влеят милиони европейски средства.

„За изминалите шест месеца лично съм подписал договори за европейски проекти на обща стойност над 110 млн. лв.“, припомни кметът и призова за по-добър мениджмънт във всички сфери на общинската икономика. „Това ще е  начинът на работа, прилаган оттук нататък при управлението на публичните финанси. Чух упреци, че в бюджета нямало буфери! Напротив, буфер има – и това е фактът, че слагаме край на пилеенето на пари, което е било практика в годините назад“, обяви Иван Портних.

Той припомни на съветниците само два примера за безсмислени харчове – съдебните дела по случая с детска градина „Теменужка“, които костват на общинската хазна близо 2 млн. лв. за съдебни разноски и адвокатски хонорари, както и изхарчените 4 млн. лв. за палми. „Тази практика обаче приключи! И за разлика от държавния бюджет, за който в момента се твърди, че актуализация няма да има, аз съм убеден, че бюджетът на Варна ще бъде актуализиран, и то в положителна посока“, допълни Иван Портних.